2024. április 19., péntek

Vajdaság is bemutatkozik az európai régiók találkozóján

Brüsszelben népszerűsítik a tartományt a kormány és a képviselőház tisztségviselői

A fenntartható fejlődés témájának jegyében zajlik az idei európai városok és régiók brüsszeli találkozója, melyen Vajdaság küldöttsége is részt vesz: Igor Mirović tartományi kormányfő, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Đorđe Milićević kormányfőhelyettes, Ognjen Bijelić régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár, Damir Zobenica, a képviselőház alelnöke vesznek részt a programokon hétfőtől. A vajdasági politikusok rangos európai tisztségviselőkkel tárgyalnak az előttünk álló napokban, de más régiók vezetőivel is tanácskoznak. Tegnap a megnyitórendezvényen is jelen voltak.

Egy kerekasztal-értekezleten is részt vesznek, bemutatják a beruházások szempontjából fontos vajdasági lehetőségeket. Szó lesz az uniós források hatékonyabb kihasználásának módjairól is.

Ma Szerbia európai uniós küldöttségének székhelyén vajdasági napot rendeznek, melyen bemutatkozik a tartomány.

Nyilatkozatában Igor Mirović elmondta, szeretnék minél alaposabban bemutatni a tartományt, a befektetési lehetőségeket, azokat is, amelyek a gazdaságra, és azokat is, amelyek az infrastruktúrára vonatkoznak. Azokkal a tartományokkal is szeretnék még szorosabbra fűzni a kapcsolatokat, amelyekkel hagyományosan kiemelkedőek a viszonyok: megbeszélésekre készül a delegáció Baden-Württemberg, Hessen és Stájerország illetékeseivel is. Mirović kifejtette, az új összetételű tartományi kormány számára fontos, hogy bemutassa politikai célkitűzéseit, s hogy azok megvalósításához európai szövetségeseket találjon.

Pásztor István három célját határozta meg a brüsszeli eseményen való szereplésnek: a fejlesztési lehetőségek és elképzelések bemutatása és azokhoz megfelelő partnerek keresése, a kapcsolatok felélénkítése azokkal a régiókkal, amelyekkel már létezik együttműködés, valamint új együttműködő partnerek fellelése az előttünk álló időszakra.