2024. április 18., csütörtök

Folytatódik a magánosítás

Az év végéig a Lasta, a Galenika, a Simpo, a PKB és a Petrohemija is új tulajdonos kezébe kerülhet. Ezt követően a kormány a gyógyfürdőket is privatizálná, október 10-től pedig közvitára bocsátották a csődtörvény módosításának tervezetét is, melynek célja a kedvezőbb üzleti légkör megteremtése.

Tulajdonoscserére vár az Újvidéki Folyami Kikötő is (Ótos András felvétele)

Tulajdonoscserére vár az Újvidéki Folyami Kikötő is (Ótos András felvétele)

Szerbiában 13 vállalatot kínálnak eladásra az év végéig abból a 174-ből, amelyet még nem sikerült magánosítani. Jelenleg átmeneti megoldásként ezek az állami vállalatok a gazdasági minisztérium hatáskörébe tartoznak. A 13 vállalat között van a belgrádi Lasta közlekedési vállalat és az Újvidéki Folyami Kikötő is, de új tulajdonosra vár a szebb napokat is „megélt” Galenika gyógyszergyár, a bori bányászati és kohászati medence (RTB Bor), a PKB Korporacija, mint az ország egyik dicső múltú, máig öt részből álló mezőgazdasági nagyvállalata, a pancsovai Petrohemija, a vranjei Simpo bútorgár és a Slavija szállodahálózat.

A szerbiai magánosítási folyamatok következő körében a tervek szerint további közvállalatok és gyógyfürdők is eladásra kerülnek. Az illetékes minisztériumok javaslata alapján a Gejzer, a Vranjska Banja és a Bujanovac gyógyfürdőket is magánosítanák, előtte azonban a szerbiai Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapnak (PIO), valamint az államnak meg kellene állapodnia arról, hogy kinek mekkora a részesedése a gyógyfürdőkből. Megegyezés nélkül ugyanis nem lehet meghirdetni ezen állami tulajdonú gazdasági szubjektumok privatizációját, hiszen a jogviszony mindaddig tisztázatlannak tekinthető.

A múlt év végéig összesen 526 vállalatot nem sikerült privatizálni. Mintegy 90 ezer foglalkoztatottat érint a probléma. Ennyien dolgoznak ugyanis a szóban forgó több mint félezer vállalatban. Közülük eddig 43-at mégis sikerült eladni, 71-ben azonban különféle törvényes előírások alapján felfüggesztették az eladási folyamatot, 236 esetben viszont csődeljárást indítottak, de a kormány módosítaná a csődtörvényt is.

KÖZVITÁN AZ ÚJ CSŐDTÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSI TERVEZETE

Tegnap óta a hónap végéig az illetékes minisztérium közvitára bocsátotta a szerbiai csődtörvény módosítására vonatkozó tervezetet. A tervezet a gazdasági minisztérium www.privreda.gov.rs/javna-rasprava-o-nacrtu-zakona-o-izmenama-i-dopunama-zakona-o-stecajuHYPERLINK "http://www.privreda.gov.rs/javna-rasprava-o-nacrtu-zakona-o-izmenama-i-dopunama-zakona-o-stecaju/"/ honlapján érhető el.

A csődtörvénnyel, illetve a törvény módosítására vonatkozó tervezettel kapcsolatos észrevételeiket a polgárok elküldhetik postai úton a gazdasági minisztérium címére, Ministarstvo Privrede, Kneza Miloša 20, 11000 Beograd, vagy e-mailben a stecaj@privreda.gov.rs címre. A magyarázat szerint a módosításokkal hatékonyabbá, de főleg gyorsabbá szeretnék tenni a csődeljárások lefolytatását. Garantálni szeretnék a hitelezőknek követeléseik gyorsabb megfizethetőségét, hiszen ez hozzájárulna az általános üzleti légkör javításához, és elősegítené a csődeljárás alatt lévő vállalatok érdekeinek hatékonyabb képviseletét is. A gazdaság fellendítéséhez jelentősen hozzájáruló csődtörvény módosításáról a napokban Goran Knežević is beszélt apatini látogatása során. A gazdasági miniszter reményei szerint a parlament az új jogszabályt még az év vége előtt elfogadhatja, alkalmazása pedig felgyorsítaná az egyes vállalatok csődeljárási folyamatát. A tárcavezető szerint fontos, hogy a külföldi vállalatok az országban maradjanak, és ehhez járulhat hozzá a csődtörvény módosítása. A szerb kormány célja a gazdasági fejlődés serkentése. A már tapasztalható gazdasági növekedés az új beruházóknak köszönhető. Fontos lenne, hogy azok a befektetők, akik már itt vannak Szerbiában, további beruházásokba kezdjenek. Ehhez azonban az országnak kedvező üzleti légkört kell teremtenie. A következő időszakban ebben az irányban kell gondolkodnunk, hogy új gyártórészlegeket nyissanak, munkát adjanak az embereknek. Ezért arra törekszünk, hogy a jogrenden keresztül is biztosítsuk számukra a lehető legjobb feltételeket – emelte ki a miniszter.

A közvitára bocsátott csődtörvény módosítási tervezetének megalkotói szerint a tervezet elfogadása és gyakorlati alkalmazása hozzájárulna ahhoz, hogy a hitelezők gyorsan megfizettessék kinnlevőségüket, a cég pedig ezt követően akár talpra is állhatna. Ha erre nem lesznek meg a feltételek, lehetővé válna, hogy olyan valakinek a tulajdonába kerüljön, aki tovább tudná működtetni, a felszámolás pedig ezzel együtt elkerülhetővé válna. Mint ismeretes, az ezredforduló előtt és közvetlenül a 2000 utáni időszakban az akkori csődtörvény komoly visszaéléseket tett lehetővé. Számos esetben a csődigazgatók szemmel láthatóan sem a hitelezőknek, sem a vállalatnak, illetve a dolgozóinak érdekeit nem tartották elsődlegesnek. Gyakran előfordult, hogy különböző módszerekkel megpróbálták a vállalat vagyonának minél nagyobb részét apró pénzért mások kezére játszani, így a csődeljárások lefolytatása sok esetben a korrupció melegágyát képezhette.

Nyitókép: Tulajdonoscserére vár az Újvidéki Folyami Kikötő is (Ótos András felvétele)