2024. április 19., péntek
TEKE

Kettős horvát siker Topolyán

A Poreč és a Grmoščica játékosai az érmekkel

A Poreč és a Grmoščica játékosai az érmekkel

Az elmúlt héten a topolyai Funk Arénában rendezték meg a tekecsapatok 28. Európa-kupáját, amelyen tizenkét ország bajnokságának ezüstérmes férfi- és női csapata vett részt. A színvonalas rendezvényen megközelítőleg 300 versenyző lépett pályára. A kedden induló torna a selejtezőkkel kezdődött, az elődöntőkre pénteken került sor, a döntőket szombaton játszották.

A nők mezőnyében a legjobb négy közé a németországi KV 1996 Liedolsheim, az osztrák BSV Voith St. Pölten, a horvát ŽKK Istra Poreč, valamint a lengyelországi KS Alfa-Vector Tarnowo Podgorne csapata jutott be. Az elődöntőkben a horvát és a német csapat bizonyult jobbnak, így ők vívhattak meg egymással a szombati döntőben, ahol a papírforma szerint végül Poreč csapata diadalmaskodott 5:3 arányban, míg a harmadik helyet a St. Pölten csapata szerezte meg, miután a bronzmérkőzésen fölényes, 7:1 arányú győzelmet aratott. Marijana Liović, a porečiek csapatkapitánya így értékelte csapata teljesítményét:

– A döntő nagyon izgalmas volt, és a végletekig kiélezett. Küzdöttünk, és végül bebizonyítottuk, hogy erősebbek vagyunk az ellenfelünknél. A selejtezőkben volt két botlásunk, de az utolsó két mérkőzésre sikerült összeszednünk magunkat. Nagyon jól éreztük magunkat egész héten, olyan volt, mintha otthon lennénk.

A legjobb négy közé a férfiak mezőnyében az osztrák BSV Voith St. Pölten, a horvátországi KSK Grmoščica Zagreb, a szlovéniai KK Kamlik és a magyarországi Zalaegerszegi TK csapata jutott be. Az elődöntők során Ausztria képviselőjének sikerült 6:2 arányban felülmúlnia Szlovénia csapatát, míg a másik mérkőzésen kiegyenlített küzdelmet követően a Grmoščica csapata jutott a döntőbe 5:3-as győzelmével. A bronzmérkőzésen a zalaegerszegiek kerekedtek felül, és 5:3-as eredménnyel felkerültek a dobogó alsó fokára. A döntőben a zágrábiak esélyt sem adtak ellenfelüknek, a kezdetektől irányították a mérkőzést, és végül 6:2 arányban diadalmaskodtak. Az aranyérmesek közül Vladimir Galjanić és Damir Fučkar bizonyult a legjobbnak, előbbi 618, utóbbi pedig 610 ponttal, de remek teljesítményt nyújtott Denis Špiljar és Milan Uzelac is, míg a St. Pölten csapat első játékosa a 617 fáig jutó Matko Bulka lett.

A díjátadás pillanatai: Uroš Dragojlović, a Szerbiai Tekeszövetség elnöke és Milan Uzelac

A díjátadás pillanatai: Uroš Dragojlović, a Szerbiai Tekeszövetség elnöke és Milan Uzelac

A döntőt követően a horvátok csapatkapitánya, Milan Uzelac elmondta:

– Nem találok szavakat, gratulálok a csapatomnak. Igaz, hogy a kezdetektől vezettünk, a fiúk az első körben nagyszerű teljesítményt nyújtottak, és nekünk a második körben meg kellett őriznünk az előnyünket, ami végül sikerült is. El kell ismernem, az elődöntő nehezebb volt, akkor az első körben játszottam, és a másodikat végigidegeskedtem. Nem sok hiányzott, hogy elérjem a hatszáz pontot, de igazság szerint nem számoltam, csak az volt a fontos, hogy megverjem az ellenfelemet.

Az ünnepélyes díjkiosztót követően Antal Árpád többszörös világbajnoki érmes tekéző értékelte lapunknak a tornát:

– A tavalyi évben világkupát szerveztünk Topolyán, de úgy gondolom, hogy a csapatok most sokkal elégedettebben térhetnek haza, mint akkor; az volt az első nagyobb torna, amit szerveztünk, és mostanra tanultunk az akkor elkövetett hibákból. Egy rangos versenyt láthattak a nézők, és azt kell mondanom, nem született meglepetés; a horvátoknak mindig jó csapataik voltak, az osztrákok egyre erősebbek. A hazai csapatok sikertelenségének oka, hogy a legjobb játékosaink külföldön játszanak, Szlovákiában, Magyarországon.

Végezetül azt is elmondjuk, hogy Szerbia képviselői, a Gornji Milanovac-i Metalac és a nagybecskereki Banat csapata az ötödik, illetve a hetedik helyen végeztek a selejtezőkben.