2024. április 20., szombat

Ausztria fokozná az együttműködést

Az osztrák védelmi miniszter hiányolja az egységes uniós válságkezelést
Menekültek Salzburgban (Ótos András felvétele, archív)

Menekültek Salzburgban (Ótos András felvétele, archív)

A migránsválság hatékonyabb kezelésének érdekében Ausztria az eddigieknél szorosabban együttműködne Szerbiával és a régió más országaival, közölte Belgrádban Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter. Mint hozzátette, ebben a válságban nem szabad csupán az EU határain belül gondolkodni, a teljes képet kell nézni, vagyis az egész kontinenst szem előtt kell tartani, és ilyen szempontból Szerbia fontos partnere Ausztriának.

Az osztrák védelmi miniszter nem ért egyet az eddigi uniós politikával, vagyis azzal, hogy a hiányzó politika miatt a nemzetállamok – így Ausztria is – foganatosítanak intézkedéseket. A helyes út nem így néz ki, emelte ki Doskozil, mondván, hogy a régió országainak együttműködése is elengedhetetlen.

Doskozil reméli, hogy a Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) november 7-én és 8-án megtartandó bécsi miniszteri találkozóján sikerül körvonalazni, hogy milyen jellegű segítségre van szüksége a migránsválság kezelésében Szerbiának és milyenre Bulgáriának. Ausztria már akkor bizonyította segítőkészségét, amikor 75 katonát vezényelt a magyar–szerb határra, emelte ki Doskozil.