2024. április 23., kedd

Elfogadták az Elgas új alapszabályát

Új igazgató a zentai Szociális Központ élén

A zentai képviselő-testület tegnapi, rendkívüli ülésén kisebb vitát követően elfogadták a helyi Elgas közvállalat új alapszabályát. Az indoklás szerint erre egyrészt azért volt szükség, hogy a hőenergia elosztása mellett a cég távfűtési szolgáltatást is végezhessen, másrészt pedig, hogy az alapszabály összhangba kerüljön a törvényes előírásokkal.

A városháza igencsak hideg üléstermében folyó vita során az ellenzék képviselői közül többen is felrótták az önkormányzat vezetőinek, hogy „ellustálkodták” az időt, az új alapszabályt már jóval előbb el kellett volna fogadni. Rácz Szabó László, a Zenta a zentaiaké képviselőcsoport vezetője fölhívta a figyelmet, hogy a fűtést már el kellett volna kezdeni, mivel három egymást követő napon át tíz fok alá süllyedt a hőmérséklet. Az alapszabály elfogadása mellett végül huszonnégyen szavaztak, ketten pedig tartózkodtak.

A képviselők döntöttek Kecskés Dezsőnek, a Szociális Központ igazgatójának a felmentéséről is, aki személyes okokra hivatkozva kérte felmentését. Ennek kapcsán Rácz Szabó László megjegyezte, hogy az igazgatónak konkrétan meg kellett volna indokolnia, hogy két év után miért mond le, mert így úgy tűnik, mintha kényszerből kérné a felmentését.

Sándor József a Magyar Mozgalom képviselőcsoportjának a nevében elmondta, hogy mivel ez ügyben korábban már született egy döntés, ezért nem támogatják Kecskés leváltását. Végül a képviselők közül tizenöten a felmentés mellett, öten ellene voksoltak, négyen pedig tartózkodtak.

Kecskés helyett a testület 19:6-os szavazatarányban Ljubica Nikolićot nevezte ki az intézmény igazgatójának. Az ellenzéki demokraták támogatták a megoldást, szerintük ugyanis szakmailag megfelelő ember került az intézmény élére.

A vita során Rácz Szabó László megkérdezte a községi tanács egészségügyi és szociális ügyekkel foglalkozó tagjától: tekintettel arra, hogy a községben túlnyomórészt magyarok élnek, a megbízott igazgató posztjára kiszemelt személy beszél-e magyarul. Ő azt válaszolta, hogy senkinek sem áll jogában valakiről megállapítani, hogy megfelelően beszél-e vagy egyáltalán nem beszél egy adott nyelvet.