2024. március 29., péntek

Sör, sült kolbász és ropogós perec

Az újvidéki városházán bemutatták az újvidéki Oktoberfest programját, amelyet október 28-a és 29-e között tartanak meg

Az Újvidéki Oktoberfest bemutatóján jelen volt többek között Milorad Radojević, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja és Robert Čoban, a Color press grupa igazgatója.

– Az Újvidéki Oktoberfest és a hasonló rendezvények rengeteg turistát csalogatnak, ennek köszönhetően Újvidék egyre vonzóbb idegenforgalmi célponttá válik. Az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezetnek az a célja, hogy a városi rendezvények idénye egyre hosszabb ideig tartson, mert Újvidék el szeretné érni, hogy úgynevezett City Break desztinációvá váljon. Az Oktoberfest az Újvidéki Vásár zárt helyiségeiben kerül megrendezésre, és biztos vagyok abban, hogy sok érdeklődő látogat majd el a rendezvényre. Az Oktoberfest egyik jellemzője, hogy a Német–Szerb Gazdasági Kamara is támogatja, így több jeles gazdasági szakember és vállalkozó érkezésére is számítunk. Abban reménykedem, hogy az Újvidéki Oktoberfest ezentúl minden évben helyet kap az újvidéki rendezvények között, és hogy hagyományos fesztivállá alakul – mondta Radojević.

Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója megköszönte az újvidéki önkormányzatnak, hogy felismerte az Újvidéki Oktoberfest rendezvény jelentőségét.

– Több magáncéggel és kreatív személlyel is kapcsolatba léptünk annak reményében, hogy több, az Oktoberfesthez hasonló projektum készüljön a közeljövőben, és mindegyik helyet találjon magának a piacon – mondta Cvetković.

Robert Čoban kifejtette, Vajdaságban nagy hagyománya van a sörkészítésnek, ezért a sörrel kapcsolatos rendezvényeknek is nagy potenciálja lehet.

– A rendezvénnyel azt szeretnénk elérni, hogy „összehozzuk” a gazdasági érdekeket és a szórakozást a vajdasági német hagyományokkal, hiszen a német hagyományoknak köszönhető, hogy tartományunkban meghonosodott a sörkészítés, sörgyártás és a sörfogyasztás – mondta Čoban.

Az Újvidéki Oktoberfest keretében a Szabadság téren standot állítanak fel, ahol az érdeklődők több fajta házi készítésű sört is megkóstolhatnak, sörfalatként pedig pereceket szolgálnak fel. A rendezvényre elővételben 200 dinárért vásárolhatók meg a jegyek, a fesztivál napján a helyszínen 300 dinárt kell fizetni a „beugróért”. Az eseményen gazdag zenei program várja a látogatókat, fellép többek között a Frajle, Štikle i vikleri, Gift, Orthodox Celts és a Ničim izazvan együttesek, valamint Zvonko Bogdan.