2024. április 25., csütörtök

Multikulturalizmus Vajdaságban ma

A Belgrádi Egyetem Filozófiai- és Társadalomelméleti Intézete újvidéki Regionális Tudományos Központjának szervezésében tegnap este a Művelődési Központ nagytermében kerekasztal-beszélgetést tartottak Vajdaság nemzeti sokszínűségének témájára.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– A kulturális és etnikai tarkaságot gyakran magától értetődő, természetes tényként éljük meg, pedig nagyon sok mindent nem tudunk egymásról, mégis gyakran beszélünk multikulturalizmusról. Mindegyik népközösségnek megvannak a sajátosságai a közszereplésben, emiatt bizonyos értelemben zártak, a többi közösség tagjai csak részben nyerhetnek betekintést gondolkodásmódjukba. Vajdaság lakói azonban egymás mellett élik mindennapjaikat, a beszélgetés résztvevői azokra az egyedi momentumokra, a közösségek „titkaira” próbáltak rámutatni, amelyek jellemzik az egyes vajdasági népcsoportokat, azokra a kihívásokra, amelyekkel egyediségükből kifolyólag nap mint nap szembesülnek. Megpróbáltak rávilágítani arra, hogy a multikulturalizmus jelenségéből milyen haszna származhat az egyéneknek.

Rácz Krisztina, a Regionális Tudományos Központ képviselője úgy véli, hogy ha Vajdaságról beszélünk, a multikulturalizmus kérdése talán a legfontosabb. Nem hiszi, hogy a multikulturalizmus mint jelenség, veszélybe került volna tartományunkban: – Itt vagyunk, itt élünk, különbözőkként, kihívást jelent azonban erről megfelelő módon szót ejteni. Analitikus módon, tapintatosan beszélni az itt élő emberek viszonyulásáról a városokhoz, a tartományhoz, anyaországaikhoz… – magyarázta az est moderátora.

A beszélgetésen jelen volt még Losoncz Alpár, az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának professzora, Darko Baštovanović (Horvát Nemzeti Tanács), Miroslav Keveždi (Vajdasági Művelődési Intézet), Mihal Sladeček (Újvidéki Regionális Tudományos Központ), Zoran Tairović (a kormányalelnök tanácsadója), Boris Varga (a Ruszke szlovo hetilap felelős szerkesztője)…