2024. április 23., kedd

Fotográfiával az életen át

Szerdán este a Vajdasági Múzeum Duna utca 37. alatti épületének (valamikori Forradalmi Múzeum) zsúfolásig megtelt pincegalériájában megnyílt Borivoj Mirosavljević fotóművész életmű-kiállítása Fotográfiával az életen át címmel.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A szerző ezzel munkásságának azt a hatvanöt évét összegezte, amelyet fényképezőgéppel a kezében töltött, ebből jó néhány évet az újvidéki Dnevnik napilap fotóriportereként, valamint a belgrádi Večernje novosti fotóriporter-újságírójaként. Mintegy tíz évig vezette és országos sikertörténetté alakította az újvidéki Branko Bajić fotó- és filmklubot, közben nemzetközivé tette a hagyományos Aranylencse fotókiállítást. A vezetése alatt álló klub számos olyan fiatal szerzőnek nyújtott kibontakozási lehetőséget, aki később a jugoszláviai, illetve a szerbiai és magyarországi fotóművészet meghatározó személyisége lett. Borivoj Mirosavljević érdeme többek között az is, hogy a fotográfia név szerint bekerült a kultúráról szóló törvénybe. Szívének egyik csücske mindig is a sport volt, amelyhez szervezői képességeivel járult hozzá: sok éven át a Vojvodina labdarúgóklub titkára volt, és több (kedvenc klubjához kötődő) fotóalbumot is kiadott, ugyanakkor tizenegy-néhány könyvet jegyzett szerzőként, illetve szerkesztőként (Ljudi sa tri oka fotóalbum-sorozat).

Borivoj Mirosavljević ma nyugdíjas, de mindennapjait továbbra is a gyűjtésnek és szervezésnek szenteli. Pályafutása során mintegy ezer (zsűrizett) csoportos és negyvenegy-néhány egyéni kiállításon vett részt. Díjainak felsorolása meghaladná e cikk előirányzott terjedelmét – tudni illik azonban, hogy legtöbbször díjazott szerzőink közé tartozik.