2024. április 25., csütörtök

Az aradi 13

A kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében csütörtökön este megemlékezést tartottak a 13 aradi vértanú tiszteletére. A hagyományos esemény ez alkalommal is szentmisével kezdődött a katolikus templomban. A misét ft. Brasnyó Ferenc plébános celebrálta. Ezt követően a résztvevők kizarándokoltak a Nyugati temetőben lévő 1848–49-es emlékműhöz, ahol fáklyák fényénél emlékeztek a szabadságharc kivégzett mártírjaira.

Mohácsi Zoltán tanácselnök beszédet mond (Lakatos János felvétele)

Mohácsi Zoltán tanácselnök beszédet mond (Lakatos János felvétele)

Ez alkalommal Mohácsi Zoltán, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke volt a megemlékezés szónoka. Mohácsi elmondta, hogy 1848-ban olyan erős volt a magyarságban a szabadság utáni vágy, hogy ezért készek voltak fegyvert ragadni. A szabadságharcot legyőzték, hőseinket pedig úgy végezték ki, mint valami közönséges bűnözőket, fogalmazott a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy ennek ellenére a magyar nemzet felállt a tragédiából, és emelt fővel ment tovább.

A megemlékezéssel egybekötött alkalmi műsoron fellépett a művelődési egyesület Szajkó énekcsoportja és Szőke Rebeka szavaló, dr. Virág Gábor helytörténész pedig a kishegyesi csata történetét ismertette röviden. A műsort követően a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának nevében Andrékó Gábor konzul, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Erdély Lenke elnökségi tag, Juhász Bálint, a VMSZ községi szervezetének elnöke és Kerekes Zoltán, a VMSZ bácsfeketehegyi szervezetének elnöke, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Linka B. Gabriella, Kishegyes község önkormányzata nevében Szűgyi István kkt-elnök és Lukács Klára, a községi tanács tagja, valamint a kishegyesi helyi közösség nevében Mohácsi Zoltán tanácselnök, Csóré Róbert tanácselnök-helyettes és Sándor István tanácstag koszorúzta meg az emlékművet. A megemlékezésen jelen voltak és koszorút helyeztek el kaposvári középiskolás diákok is, akik a topolyai Mezőgazdasági Középiskola vendégei a Határtalanul! program keretében.

A koszorúzást követően a megemlékezés résztvevői körbejárták a többi katonai emlékhelyet is.