2024. április 24., szerda

Bérbe vagy eladják a gyógyszertárakat

Adán a képviselő-testület megszavazta két óvodai épület bezárását

Ada község képviselő-testülete a csütörtök esti ülésén többek között törvényes kötelezettségének eleget téve új határozatot fogadott el a községi közigazgatási hivatal szervezeti felépítéséről és hatásköréről. A képviselők megszavazták azt a határozatot, amelynek értelmében az év végén megszűnik a községi sportközpont, illetve az idegenforgalmi szervezet. Bilicki Zoltán polgármester azt ígérte, hogy a község a jövőben is gondoskodni fog a sportegyesületekről, illetve megalakítják a sportszövetséget, mivel ezt várja el a sportminisztérium. Az idegenforgalmi szervezet bezárásáról elmondta, a turizmus fejlesztését költséghatékonyabb módon oldják meg.

Fotó: Csincsik Zsolt

Fotó: Csincsik Zsolt

A képviselő-testület többségi döntéssel megszavazta két óvodai épület bezárását, amit a gyerekek létszámának csökkenésével indokoltak. Adán a Tito marsall utcai óvodát zárták be, Moholon pedig a JNH utcait. Mindkét óvodából másik épületbe helyezték át a gyerekeket. A VMSZ és a VMDK képviselői a határozat ellen szavaztak. Világos Tibor (VMSZ) elmondta, hogy nem támogatják egyetlen tagozat bezárását sem. Kalmár Gábor (VMDK) pedig azt sérelmezte, hogy a községi tanács nem tárgyalt az óvodabezárások kapcsán a Magyar Nemzeti Tanács véleményezéséről, valamint ez nem került a községi képviselők elé az ülésen, holott ez kötelezettség lenne.

A Čika Jova Zmaj gyermekintézményben egyébként az idei tanévtől a két óvodai épület bezárása mellett megszüntettek öt óvodai csoportot is. Az intézménybe jelenleg 426 gyerek jár 14 óvodai csoportban félnapos tartózkodással, illetve 10 bölcsődei és napközis csoportban egész napos tartózkodással.

A képviselő-testület elfogadta az egészségház 2015. évi munkájáról szóló jelentést, valamint megszavazta a 2016-os munkatervét. Továbbá a képviselők jóváhagyták azt a határozatot, amely szerint a bezárt állami gyógyszertárat Adán és Törökfaluban 10 évre bérbe adja az önkormányzat, Moholon pedig eladja az épületet. A létesítményeket együtt, csomagban bocsátják nyilvános árverésre. Többek között azzal a feltétellel, hogy a nyertes átveszi a gyógyszertárak egykori dolgozóit, a raktáron lévő gyógyszereket és felszerelést, valamint gyógyszertárként működteti tovább a létesítményeket. Bilicki Zoltán elmondta, hogy a bérleti és eladási díjból befolyó pénzt az egészségház tartozásának törlesztésére fordítják, hogy elkerüljék az intézmény folyószámlájának esetleges zárolását. Az intézmény adóssága egyébként 51 millió dinár, ami a gyógyszerforgalmazásból származik.

A testület elfogadta még az idei községi költségvetés hathavi megvalósulásáról szóló jelentést. Eszerint a 762 millió dinárra tervezett költségvetés 40,7 százalékban, vagyis 298 millió dinár értékben valósult meg június végéig.