2024. március 29., péntek

Autóba rejtett pokolgép robbant egy délkelet-törökországi csendőrőrs előtt, halottak

Autóba rejtett pokolgép robbant vasárnap a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Hakkari tartomány Semdinli körzetének egyik csendőrőrse előtt, 17 ember meghalt, köztük 9 katona és 8 civil, további 27-en megsebesültek - közölte a Dogan török hírügynökség.

A kapitányság Semdinli településtől mintegy 20 kilométerre található, magashegyvidéki területen, közel az iráni és az iraki határhoz. A támadás helyszínén 10 méter széles, valamint 5 méter mély gödör keletkezett. A jelentés alapján öngyilkos merénylet történt, de ezt hivatalos források nem erősítették meg. A sérülteket kórházba szállították.

A hatóságok a szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) teszik felelőssé a támadásért. A PKK-t Törökországban, az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is terrorszervezetté nyilvánították.

A szeparatisták gyakran hajtanak végre pokolgépes merényleteket Törökország délkeleti részében biztonsági létesítmények ellen, a PKK-hoz köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport pedig az ország nyugati nagyvárosaiban csap le időnként hasonló célpontokra. Csütörtökön a TAK egy motorkerékpárra erősített pokolgépet robbantott fel Isztambul egyik külvárosi rendőrőrse közelében, az esetben 10 ember könnyebben megsérült. Szombaton az Ankarától harminc kilométerre fekvő Haymanánál két öngyilkos merénylő repítette magát a levegőbe egy rendőrségi akció során. A rendőröknek nem esett bajuk. Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter később azt nyilatkozta, hogy kurd szélsőségesek feltehetően a fővárosban követtek volna el támadást.

A török biztonsági erők és a PKK között két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok. A heves összecsapásokban azóta a biztonsági erők közel 700 tagja és több mint 7000 kurd lázadó vesztette életét.