2024. március 29., péntek

Oroszország hadgyakorlat keretében atomrobbanófej hordozására képes rakétákat telepített Kalinyingrádba

Oroszország egy hadgyakorlat keretében atomrobbanófej hordozására is képes, korszerű Iszkander-M típusú rakétákat (NATO-kódja: SS-26 Stone) telepített a Lengyelországgal és Litvániával határos exklávéjába, Kalinyingrádba - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadsereg már nem egyszer telepített és a jövőben is telepíteni fog manővereihez Iszkander típusú operatív-hadászati rakétarendszert a Kalinyingrádi Területre - jelentette be Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője.
Konasenkov rámutatott, hogy az Iszkander-M mobil rendszerű. A hadászati rakétaerők pedig egész évben áttelepítési gyakorlatokat tartanak Oroszország-szerte hatalmas távokat megtéve légi, tengeri, vagy szárazföldi úton, ez alól a Kalinyingrádi Terület sem kivétel - tette hozzá.
Az amerikai hírszerzés egyik tisztségviselője ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Oroszország politikai nyomásgyakorlásként mozgatta a ballisztikus rakétákat legnyugatibb területére, hogy ezzel kifejezze elégedetlenségét a NATO-val.
Az orosz védelmi tárca szóvivője szerint az egyik rakétarendszert szándékosan olyan helyre vezényelték, hogy látható legyen amerikai kémműholdak számára. "Nem kellett sokáig várnunk, míg amerikai partnereink is megerősítették ezt leleplezési törekvéseikben" - tette hozzá.
Az orosz Iszkander-M típusú orosz rakétarendszer hadászati nukleáris rakétákat is képes célba juttatni, 50 és 500 kilométer közötti távolságban képes megsemmisíteni az ellenséges célpontot.