2024. április 19., péntek

Bizonytalan a távfűtési idény kezdete Topolyán

A Komgrad Közvállalat lesz a rendszer üzemeltetője

A topolyai távhőellátás feltételeiről és módjáról szóló határozati javaslat váltotta ki a leghevesebb vitát a Topolya községi képviselő-testület tegnapi, 4. ülésén. A szóban forgó napirendi pont kapcsán 22 igen, 2 nem és 6 tartózkodik szavazat mellett a testület határozott arról, hogy az előttünk álló fűtési idényben a topolyai Komgrad Közvállalatot bízzák meg a hőenergia szolgáltatásával.

Fotó: Szabó Anikó

Fotó: Szabó Anikó

– Ez nem hosszú távú megoldás, egy megoldás a hosszú távú ügy rendezésére. A polgárok ezt kérik, hogy a Komgradot kell megbízni, azzal szeretnének együttműködni. Erről ma határozat is született. Tulajdonképpen az sem világos pontosan, annak idején miért nem a Komgrad folytatta ezt a tevékenységet. Természetesen azokról az ötletekről, javaslatokról is szólni szükséges, amelyek hosszú távú megoldás születését segítik elő, stratégiában való gondolkodást, egy másfajta, észszerűbb fűtésre való áttérést szorgalmaznak. Vannak különböző meglátások, erről a mai ülésen is meggyőződhettünk. Nem biztos, hogy mindegyik ilyen meglátás helytálló, de annyi bizonyos: a távfűtés kérdését rendezni kell, mielőbb hozzáfogni, a törvénnyel összhangban cselekedni – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Kislinder Gábor polgármester, aki elmondta továbbá: a szóban forgó határozati javaslat kapcsán többek között egy függelék elfogadásáról is döntött a testület. Nem fogadták el, hogy a rendszerről ideiglenesen lecsatlakozott fogyasztók hőenergia-szolgáltatási díja, a közös szerelvények áthaladása miatt, az alapdíj 15%-át tegye ki, ahogy a javaslatban állt. Maradt a korábbi 25%, és mint azt a polgármester megjegyezte: az üzemeltető tehermentesítése céljából is. Bár nem tudott pontos időpont-meghatározással szolgálni, mikortól indulhat be a távfűtési idény Topolyán, jelezte: a műszaki hiányosságokat igyekeznek mielőbb orvosolni, a fűtés beindításához szükséges alapvető beruházásokhoz anyagi keretet biztosítani. A határozat elfogadását követően következhet a fűtőházak technikai átvizsgálása. Elmondása szerint a két mazutos fűtőtest esetében komolyabb tisztítás szükséges, a gázfűtőtestek működtetésében azonban várhatóan nem lesz fennakadás. A távfűtés valószínűleg nem indulhat be egy időben minden felhasználónál, de az elgondolás az, hogy mielőbb működni kezdjen a rendszer minden érdekeltnél. Arra is utalt, hogy tervezik – a korábbi üzemeltető javaslatát is figyelembe véve – a fűtőtestek csőrendszerrel való összekapcsolását is a zavartalanabb távhőellátás céljából. Erre is kész biztosítani az önkormányzat eszközöket.

Az ülésen a Topolya község 2016. január 1-jétől június 30-áig terjedő költségvetéséről szóló döntés végrehajtásáról is elhangzott jelentés. A községi költségvetés kerete az első félévben 1 milliárd 257 millió dinárt tett ki, az előző évből áthozott eszközök értéke ebbe be lett építve 247 millió dinár értékben. A bevételi rész előre betervezett 42%-a meg is valósult az első hat hónapban.

– 421 millió dinár érkezett be a költségvetésbe, és ha összehasonlítjuk az előző év 6 hónapjával, ez nominális értékben 30 millió dinárral nagyobb összeg. 7,6%-kal erősebb megvalósítás lett az idén, mint tavaly. A kiadások 362 millió dinárban valósultak meg, ami azt jelenti, hogy 28%-ban. A kiadásokat főleg az indirekt és a direkt költségvetési eszközhasználók tevékenységére, működésére fordítottuk, a kötelezettségekre. A beruházások általában a 3. és a 4. negyedévben szoktak létrejönni. Pályázatok ki lettek írva, de a pénz nem lett elköltve – tudtuk meg Fekete Ildikótól, az önkormányzat pénzügyi osztályvezetőjétől.

Az ülésén határozat született az állami földeket illegálisan használatba vevő jogi vagy fizikai személyek által ezen termőföldterületeken termelt termények betakarításáról is. Minisztériumi rendelet ugyanis, mely felhívás értékkel is bírt az önkormányzat számára: a területén lévő, illegálisan használt földterületről takarítsa be a termést, és a licitált árnak a régióban a háromszorosát is fizettesse meg az illetővel, aki az állami földterületet illegálisan műveli. Összesen 49 napirendi pontot vitattak meg a képviselők, a legtöbb esetben közvállalatok, intézmények elsősorban igazgató- és ellenőrző bizottsági tagjainak felmentéséről és új tagok kinevezéséről döntött a testület. Az ülésen elhangzott az is, hogy a Civil Polgári Szövetség képviselői csoportjából 3 képviselő átigazolt a Szerb Haladó Párt képviselői csoportjához.