2024. április 25., csütörtök

701 szociálisan hátrányos helyzetben élő gyermek él Szenttamáson

A gyermekhét alkalmából a szenttamási Szociális Központ egy felmérés eredményeit kimutató összefoglalót tett közzé a szociális kategóriába tartozó családok gyermekei irányába tett erőfeszítéseket illetően.

A gyermekek és a szegénység
A központ nyilvántartása szerint a községben a 2015-ös évben összesen 2609 szociálisan hátrányos helyzetben élő személy szerepelt, ebből 701 gyermek. A szociális segélyben részesülő családok száma 422 volt, és már ebből látszik, hogy a legtöbb gyermek ilyen családokban él.
‒ A gyermek sokszor döntő tényező a segély odaítélésekor, mert azt szeretnénk, hogy biztosítva legyenek számukra az alapvető feltételek. Ugyancsak odafigyelünk arra, hogy minden egyes gyermek környezetében felszámoljuk a szegénység következményeit, és egészséges környezetben való fejlődést, iskolába járást, szabad véleménynyilvánítást biztosítsunk, és megakadályozzuk a társadalom felől érkező diszkriminálásukat – mondta lapunknak Biserka Veselinović, a központ igazgatója.

A gyermek és a családon belüli működési zavarok
A krízis minden viszony velejárója, még a társkapcsolatban is. Ha azok összetűzésben, kommunikáció hiányában, erőszakban nyilvánulnak meg, a társkapcsolatban egyfajta trauma keletkezik, amely kihatással van a gyermek pszichikai és mentális fejlődésére. Gyakran ez okozza a gyermek szociálisan nem kívánt viselkedését. Mivel a szociális központ részt vesz a családdal kapcsolatos munkafolyamatokban, az annak szétesését követően is folytatódik, mégpedig a szülői eltartói jog képviseletét illetően, hiszen a gyermekek többségét éppen emiatt veszik nyilvántartásba.

A szülői gondviseléstől megfosztott gyermekek

Az igazgatónő elmondta, az elmúlt tíz évben a Szociális Központ intenzíven dolgozott a nevelőszülők képzésén a községben.
‒ Ez egy olyan szociális védelem, amely a gyermekotthonoktól, intézményektől eltérően kevésbé korlátozott. Ma már elmondhatjuk, hogy több mint 50 család sikeresen befejezte a nevelőszülői képzést – számolt be.
A nevelőszülő családok felépítésüket tekintve feloszthatóak, rokoni nevelőszülői családokra (10), speciális nevelőszülői családokra (4), hagyományos nevelőszülői családokra (19), üres családokra (15) és sürgősségi ellátási szolgálatot nyújtó családokra (2).
A család természetes környezet, amely a gyermek számára a biztonságot és a valakihez való tartozást jelenti. Lehetővé teszi, hogy a gyermek kifejezésre juttassa képességeit, tanuljon, ügyes legyen, felkészüljön a társadalmi életre, és végül önállósuljon. Az említett családoknál összesen 56 gyermek került elhelyezésre, ami Szenttamást azon községek közé sorolja, ahol ez az összlakosság számát tekintve a legmagasabb. Mivel nincs minden gyermeknek szerencséje a biológiai szülők mellett felnőni, az intézkedéseket követően egy másik családhoz, nevelőszülőkhöz kerülnek. A nevelőszülők ezeknek a gyermekeknek normális családi körülmények között biztosítják a feltételeket a további növekedéshez, szabályos és harmonikus légkörben fejlődhet személyiségük – olvasható a dokumentumban.

A családi erőszak gyermekáldozata
Amikor a gyermek szemtanúja a partneri vagy családi erőszaknak, az közvetlenül a gyermek elleni erőszaknak tekinthető. Sajnos, sok esetben a gyermekek is a családi erőszak áldozatai, amit nyilvántartásaink is bizonyítanak. A Gyermekjogokról Szóló Egyezmény kimondja: „A szerződéskötés aláírói ezennel elismerik a gyermek normális élethez való minden jogát, amely megfelel a fizikai, lelki, morális és szociális fejlődésnek.”A Szociális védelemről szóló törvény, a Családi törvény és a Községi határozat a szociális jogok védelméről egyfajta jogi keret, amely számunkra eszközöket biztosít a polgárok védelméhez szociális szükségletek esetén. Törekvésünk, hogy a munkaképes szülőket motiváljuk az idénymunkák idején kínálkozó kereseti lehetőségre, hogy azok ily módon lehetőséget kapjanak életszínvonaluk növelésére. Számos intézkedést éppen ők használnak fel, hogy gyermeküknek biztosítsák a minimális szociális védelmet, ami egyúttal a társadalom kötelezettsége is, olvasható az elemzésben.