2024. március 28., csütörtök
LABDARÚGÁS – VB-SELEJTEZŐK

Nagy lépéshátrányt okozna a pontvesztés

Ma ugyan még csak a második mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott a 2018-as, oroszországi világbajnokság selejtezősorozatában, már elmondható, hogy az első fordulós, feröeri döntetlen miatt rendkívül fontos lenne begyűjtenie a három pontot az éllovas Svájc ellen. Ez ugyanakkor nagy bravúrnak is számítana Bernd Storck szövetségi kapitány csapatától, mivel a nyári Európa-bajnokságon szintén nyolcaddöntős Svájc a nyitófordulóban 2:0-ra legyőzte az Eb-győztes és a hatos favoritjának tartott Portugáliát.

Amennyiben a magyarok hazai pályán felülmúlják a svájciakat, akkor megelőzik aktuális riválisukat, és jó pozícióból várhatják a hétfői, rigai folytatást, amelyen egy újabb győzelemmel a csoport élére ugorhatnának.

Az esetleges vereség viszont jelentős hátrányt okozna, mivel ez esetben a svájciaknak két fordulót követően máris ötpontos előnyük lenne a magyarokkal szemben. A döntetlennel megmaradna a kétpontos különbség, azaz legalább „látótávolságon” belül lenne Svájc, s így Storck számításai szerint a magyar csapat harcolhatna a második, pótselejtezőt érő helyért.

A svájciak előzetesen tervezett keretéből Johan Djourou, Fabian Frei és Luca Zuffi is megsérült, így egyikük sem lép ma pályára, és nem játszhat az eltiltott Granit Xhaka sem. A mérkőzést a holland Björn Kuipers vezeti.

A B csoport másik két mérkőzésén Portugália Andorra ellen javíthatja ki első körös fiaskóját, míg a miniállamban győzelemmel rajtoló Lettország a Feröer szigeteket látja vendégül, amely szeptemberben gól nélküli döntetlent játszott a magyarokkal.

A kilenc csoportból az első helyezettek jutnak ki a vb-re, a nyolc legjobb második pedig pótselejtezőt játszik a részvételért. Magyarország legutóbb 1986-ban, Mexikóban szerepelt világbajnokságon, azóta hét selejtezősorozatban bukott el. A legközelebb az 1998-as vb-hez járt, akkor a Csank János irányította gárda csoportmásodikként pótselejtezőt játszott, de 12:1-es (7:1, 5:0) összesítéssel alulmaradt Jugoszláviával szemben.