2024. április 25., csütörtök

Street-art Zomborban

Ma délután egy órakor nyílik meg Zomborban a hazai kortárs művészetet szemléző Képzőművészeti Ősz biennále. Mintegy bevezetőként, szerdán és csütörtökön fiatal street-art művészek, Tatjana Armuš, Hard Times 85, Neon – Sanja Stojkov, Linnch – Vanja Vikalo, Jovan Curčić, Bojana Stanković és Zez – Igor Zlatić, alkotásaikkal díszítették ki a Veljko Petrović Gimnázium kerítésfalát, amin még ma is dolgoznak. A falfestmények közvetlen közelében, a Laza Kostić Művelődési Központ galériájában ma a zombori Dragan Stojkov festőművész válogatásában a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia képzőművészeti gyűjteményéből nyílik tárlat, amit Vladimir Kostić, az Akadémia elnöke nyit meg.

A biennále anyaga a Városi Múzeum Kortárs Galériájában kapott helyet. A különböző művészi irányzatokat képviselő alkotásokat Sava Stepanov és Dušan Savić képzőművészet-kritikusok válogatták.

Az idén ötödik alkalommal rendezte meg a Laza Kostić Művelődési Központ a Képzőművészeti Ősz tárlatát, amelyet még Milan Konjović indított útjára 1961-ben. A rendezvény a kilencvenes évek elejétől szünetelt, majd 2008-ban Dragan Stojkov kezdeményezte újraindítását, hogy az egyre nagyobb teret hódító elektronikus művészettel szemben megőrizze a festészet tekintélyét.