2024. április 16., kedd

Már Floridában pusztít a Matthew hurrikán, Haitin pedig már több mint nyolcszáz halálos áldozata van

Már Floridában pusztít a Matthew hurrikán, amely ugyan négyes erősségűről hármasra gyengült, de változatlanul életveszélyes.

Rock Scott floridai kormányzó ismételten arra intette az embereket, hogy amennyiben otthon maradtak és nem hagyták el a partvidéket a kötelező evakuálás értelmében, semmiképpen se menjenek ki a lakásukból és imádkozzanak, mert immár mást nem tehetnek.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A Matthew ugyanis valóban tombol Floridában: óránként 195 kilométeres széllel, heves esőzésekkel, a folyók áradásával érkezett az Egyesült Államok e déli szövetségi államába. Key West, Miami, Miami Beach, Daytona Beach, St. Augustine, Jacksonville városokban ömlik az eső, szinte átláthatatlan az esőfüggöny, sok helyütt az esővíz a tengervízzel keveredik, a tenger tíz-tizenöt méteres hullámokat vet, s a vihar nyomában összedőlt házak, kitépett fák és összeroggyant utcai vasoszlopok jelzik a pusztítást. Pénteken, helyi idő szerint délután, több mint 800 ezer embernek már nem volt árama, de az előrejelzések szerint mintegy két és félmilliónyian számíthatnak arra - egyedül Floridában - hogy áram nélkül maradnak. Az áram- és gázszolgáltatók is leálltak, és sajtóinterjúk szerint hétfőnél előbb valószínűleg nem állnak helyre a szolgáltatások.

Természetesen az összes kikötőt és repülőteret lezárták Floridában, de általában az Egyesült Államok keleti partvidékén is. Szerda estig 4500 repülőjáratot töröltek, és kétséges, hogy a várhatóan szombaton Washingtont is elérő vihar miatt nem zárják-e le a főváros repülőtereit.

A hurrikán még az éjjel eléri Georgiát, valamint a két Karolinát, ahol szintén kötelező érvényű evakuálást rendeltek el. A vihar által érintett szövetségi államokban mintegy 400 átmeneti menedékhelyet alakítottak ki - elsősorban iskolákban - a vihar elől menekülőknek. A déli szövetségi államokban eddig a Nemzeti Gárda hatezer tagját mozgósították.

Közben pénteken kora délután a védelmi minisztérium bejelentette, hogy hadihajót indít Haitira, segítendő a hurrikán pusztításai utáni helyreállítás megkezdését. A hajó már elhagyta a virginiai Norfolk kikötőjét, fedélzetén 3 szállító helikopterrel és 300 tengerészgyalogossal. A hajó élelmiszert, vizet, gyógyszereket visz a szigetországba, ahonnan eddig több mint 800 halálos áldozatról, megközelíthetetlen településekről és koleraveszély