2024. április 23., kedd

Huszonnégy órán belül két orosz gép sértette meg Finnország légterét

Észtország légterét is megsértették

Huszonnégy órán belül két, gyaníthatóan orosz harci repülő sértette meg Finnország légterét - tette közzé pénteken a skandináv ország védelmi minisztériuma.

A második, Szu-27 típusú orosz harci repülőt csütörtök este azonosították - közölte a finn védelmi minisztérium, amely korábban pedig arról számolt be, hogy egy azonosítatlan típusú orosz gép körülbelül egy percig tartózkodott a finn légtérben.

Az orosz légi tevékenység a Balti-tenger felett meglehetősen élénk volt csütörtökön - közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy a finn határőrség vizsgálja az incidenseket.

Jussi Niinistö védelmi miniszter a Yle finn közszolgálati televíziónak elmondta: Helsinki magyarázatot fog kérni Moszkvától a történtekért. Szerinte a rendkívüli az egész kialakult helyzetben az, hogy a két állítólagos légtérsértés 24 óra leforgása alatt történt.

Timo Soini finn külügyminiszter ugyancsak a finn televíziónak nyilatkozva rávilágított, hogy Finnország diplomáciai csatornákon keresztül megvitatja és magyarázatot kér a feltételezett légtérsértésekre az orosz nagykövettől, vagy országa más képviselőjétől. Soini hangsúlyozta: világosan az orosz fél tudtára adják, hogy nem hagyják szó nélkül a határsértéseket.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor bejelentette, hogy az orosz légierő szigorúan betartja a semleges vizek feletti légtérre vonatkozó nemzetközi jogot, és nem sérti más államok határait. Az orosz hírügynökségek úgy tudják: a Szu-27-es típusú harci repülőgépek gyakorló repüléseket végeztek csütörtökön és pénteken a semleges vizek felett.

Az észt védelmi tárca szintén arról számolt be, hogy a nap folyamán egy orosz repülőgép sértette meg légterét alig egy percnyi időre.
Charly Salonius-Pasternak, a Finn Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének elemzője szerint teljesen hihető, hogy a légtérsértések Oroszország figyelmeztetése lehet a Nyugattal szorosabb kapcsolatokat építő térség államai számára.

Finnország ugyanis pénteken védelmi megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal katonai kiképzésről és hírszerzési adatok megosztásáról. A megállapodás azonban nem terjed ki katonai segítségnyújtásra. Emellett az észt légtér megsértése egybe esett az ukrán védelmi miniszter egynapos látogatásával a balti államban.

A német védelmi tárca szerint a térségben járőröző német pilóták péntekre virradóra az orosz harci repülőgépek "feltűnő és agresszív viselkedéséről" számoltak be. Az észtországi Amari légitámaszponton állomásozó német repülőket többször is riasztották, hogy azonosítsák az orosz repülőket - tette hozzá a tárca.