2024. március 28., csütörtök

Húszéves a kertészmérnöki képzés

Szombaton jubileumi ünnepség Zentán

A gödöllői Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Zentai Konzultációs Központja a hétvégén ünnepli fennállásának húszéves jubileumát. Az évforduló kapcsán ma, pénteken, a Zentai Alkotóházban délelőtt tíz órai kezdettel egy oktatási módszertani konferenciát szerveznek, szombaton pedig, ugyanebben az időpontban a zentai Művelődési Házban rendezik meg a konzultációs központ, illetve a Kertészek Egyesületének jubileumi ünnepségét.

A felsőoktatási intézmény a kezdetektől fogva azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyan szaktudást és olyan tapasztalatokat adjon az itteni gazdálkodóknak, hogy a szülőföldjükön megállják a helyüket, az itt szerzett tudással önálló gazdaság vezetésére is képesek legyenek, vagy ha mással foglalkoznak, ahhoz is kapjanak hasznosítható ismereteket – nyilatkozta napilapunknak dr. Lengyel László, a konzultációs központ tagozatvezetője.

– Ezért az összes tantárgyat mindig is két tanár adja elő: van egy budapesti, aki a szakmai ismereteket, és a követelményrendszert adja, s minden tantárgyhoz adott egy helyi tanár is, aki minimum mérnök végzettségű szakember, akinek ismernie kell a helyi környezetet, a helyi adottságokat és feltételrendszert, s akiknek úgy kell tanítaniuk a hallgatókat, hogy itt tudjanak maradni és helyben tudják hasznosítani a tudásukat – emelte ki dr. Lengyel.

Több iskolával, felsőoktatási intézménnyel, kutatóintézettel, gazdaszervezettel, gazdálkodóval, magánszeméllyel vették fel a kapcsolatot.

Két évvel ezelőtt egy lelkes csapatot is sikerült kialakítani, amely az innovációs fejlesztési tevékenység intézményes formába történő elindítását tűzte ki céljául, s aminek eredményeként több mint egy évvel ezelőtt megnyílt a konzultációs központ agrárinnovációs irodája is. A felsőoktatási intézmény ilyen jellegű tevékenységét, a

Berényi János Agrárinnovációs Iroda a partnerkapcsolatok és a különböző rendezvényeken való részvétel, illetve a különböző szakmai munkában való aktív megjelenés által biztosítja. A zentai Stevan Sremac Általános Iskolával karöltve tangazdaságot is elindítottak, s elmélyítették a kapcsolatot a magyarkanizsai mezőgazdasági iskolával is. Ezenkívül hat évvel ezelőtt megindították a környezetgazdálkodó agrármérnök szakot, és ezzel párhuzamosan egy szalmaházat is felépítettek.

A konzultációs központ az elmúlt négy évben komoly hangsúlyt fektetett a különböző tudománynépszerűsítő programokra is, s többek között olyan rendezvénysorozatokat is megszerveztek mint amilyen az idei, a Tudományok teherautójának a programjai, a Csodálatos Fizikabusz, a Tudományok útja stb. rendezvények.

A jövőbeni terveket illetően dr. Lengyel elmondta, hogy az elkövetkezőkben mindenképpen korszerűsíteni szeretnék az oktatási módszereiket: videokonferenciát vezetnek be, ezáltal is szeretnék továbbfejleszteni az elektronikus képzési lehetőségeket, de nem adják fel a tantermi és a gyakorlati foglalkozásokat sem, hanem lényegében ötvözni szándékozzák a két módszert, s szakképzési, felnőttoktatási programok bevezetésén is gondolkodnak.

A főiskolában egyébként az elmúlt két évtizedben több mint négyszázan végezték el tanulmányaikat.

Az intézmény a főiskolát végzett hallgatókkal is igyekszik fenntartani a kapcsolatot, ilyen módon az öregdiák rendszer keretében a virtuális módszerek mellett a személyes kapcsolattartásra is törekednek. Ugyanakkor az évfolyamok kiemelkedő hallgatóit elhívják az intézmény által szervezett rendezvényekre, utazásokra.

– Megtörténik, hogy megkérnek minket, hogy a hallgatóink látogassanak el a gazdaságaikba, s van, hogy ők látogatnak el hozzánk – hangsúlyozta dr. Lengyel, s hozzátette azt is, hogy minden záróvizsga során elmondja a végzős hallgatóknak, hogy az iskolájuk ajtaja előttük mindig nyitva áll, s ne tekintsék azt, hogy a tanulmányaik elvégzésével ebben az iskolában most megszűnt a hallgatói státuszuk, s ide többet be se jöhetnek.

– Az iskolának van magyar és szerb nyelvű szakkönyvtára, de ha valakinek ismeretségi kapcsolatra van szüksége, akkor is hozzájuk folyamodhatnak. Nem biztos, hogy tudunk segíteni, de ha tudunk, akkor ezt megtesszük – nyilatkozta a tagozatvezető, s hozzátette, hogy nagyon jó a kapcsolattartás az iskolát elvégzett hallgatók között is.

Néhány évvel a képzés megindítása után, 2001-ben elkezdte működését a Kertészek Egyesülete is, amelynek 15 éves évfordulóját szintén most ünneplik. Dr. Lengyel László ezzel kapcsolatban elmondta, hogy lényegesnek bizonyult egy szakmai háttérszervezet megalakítása, amely egyrészt jogi hátteret biztosít a képzésnek, pályázik, s lebonyolítja a pályázatokat, másrészt pedig közérdekű, népszerűsítő tevékenységgel is foglalkozik.