2024. április 19., péntek

Ki gyógyít majd, ha az orvosaink elmennek külfödre?

Az utóbbi években egyre több szerbiai orvos és egészségügyi dolgozó költözik külföldre a nagyobb fizetés és a jobb munkakörülmények miatt.

Ennek ellenére az Egészségügyi Minisztériumban azt állítják, hogy nincs ok az aggodalomra, hiszen az országban továbbra is elegendő orvos van, míg az Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezete azt üzeni, hogy nem csak aggodalomra, hanem még pánikra is éppen elég okunk van –  közli a B92.

Rade Panić az Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének az elnöke arra figyelmeztet, hogy hamarosan nagy hiány lesz szakorvosokból, hiszen sokan közülük hamarosan nyugdíjba vonulnak, és egyes szakosodási képzések akár 10-14 évet is igénybe vehetnek.

Vladimir Đukić az Egészségügyi Minisztérium illetékese a B92-nek elmondta, hogy a magasan szakképzett munkaerő elvándorlása globális jelenség, amelyet a szerbiai kormány nem tud megállítani, de fel tudja ismerni a  problémát, hogy ezt figyelembe véve alakítsa az ország egészségügyi rendszerének a hosszútávú stratégiáját.

Đukić arról is beszélt, hogy nem kell tartani attól, hogy az egészségügyi rendszer működése veszélybe kerül az orvosok elvándorlása miatt, hiszen még így is sok fiatal, tehetséges orvos munkanélkülinek számít Szerbiában, és a minisztérium arra törekszik, hogy fokozatosan újabb orvosokat állítson munkába.