2024. április 25., csütörtök
ASZTALITENISZ

Tízből kilencen

Utazzon vonattal fél áron az Eb-re!

Az október 18. és 23. között a Tüskecsarnokban sorra kerülő Európa-bajnokságon az ókontinens legjobbjait láthatják majd a nézők: a férfi és a női európai ranglista első tíz-tíz helyezettjéből csak egy-egy hiányzik a nevezési listáról (a férfiaknál a német Bastian Steger, a nőknél a lengyel Li Qian).

A két egyéni címvédőn, Dimitrij Ovtcharovon és Elizabeta Samarán kívül a budapesti Eb-n asztalhoz áll az örökifjú Vlagyimir Szamszonov, aki 40 évesen negyedik lett a riói olimpián, valamint a hatszoros egyéni Eb-győztes Timo Boll is. A női mezőnyben ott található a luxemburgi színekben induló 53 éves Ni Xia Lian, aki 1998-ban és 2002-ben is Eb-elsőséget ünnepelhetett, valamint a szintén kétszeres győztes fehérorosz Viktorija Pavlovics és a holland Li Jiao, illetve az egyszeres egyéni aranyéremmel büszkélkedhető litván Rūta Paškauskienė, az osztrák Liu Jia és a svéd Li Fen.

A magyar férfi- és női válogatott szövetségi kapitánya is kihirdette csapatát. A korábbi híreket megerősítve véglegessé vált, hogy a Tüskecsarnokban összesen 12 játékos képviseli majd a hazai színeket, hét férfi és öt nő.

Téglás Péter, a nők januárban leköszönő szövetségi kapitánya egyesben Póta Georginával, Lovas Petrával, Pergel Szandrával, Madarász Dórával és Nagyváradi Mercédesszel számol, míg a férfiaknál – Aranyosi Péter döntése értelmében – a Pattantyús Ádám, Kosiba Dániel, Lakatos Tamás, Szudi Ádám, Majoros Bence ötös állhat asztalhoz. Párosban Póta a svéd Matilda Ekholmmal, míg Pergel Madarásszal, Lovas pedig a szlovákiai Odorova Evával indul az Eb-n. A férfiaknál a korábbi ifjúsági Európa-bajnok Lakatos, Szudi páros, valamint az Ecseki Nándor, Majoros kettős képviselheti Magyarországot. Vegyes párosban három magyar duó indul: Póta a finn–magyar állampolgárságú Oláh Benedekkel, Szudi Pergellel, Nagy Krisztián pedig a horvát Andrea Pavlović oldalán versenyez majd ebben a számban.

Amint arról már korábban beszámoltunk, Szerbiát a férfiaknál a legjobbak, Pető Zsolt (132. a világranglistán), Marko Jevtović (156.) és Aleksandar Karakašević (88.) képviselik, míg a nőknél Erdélyi Annamária és Fehér Gabriella távollétében Makszuti Anetta (249.), Izabela Lupulescu (214.) és Andrea Todorović (158.) áll asztalhoz. Férfi párosban Pető és Jevtović próbálnak meg minél jobb eredményt elérni, Karakašević pedig a szlovén Bojan Tokićtyal szeretné megismételni a korábbi jó teljesítményt, amikor bronzérmesek lettek. Vegyes párosban Jevtović párja Lupulescu lesz, Karakašević partnere pedig ezúttal is a litván Paškauskienė lesz. A nőknél párosban a Makszuti és Todorović kettős áll asztalhoz, míg Lupulescu a fehérorosz Trigolosz Darjával szerepel majd az Eb-n.

Az Eb első három napján a napijegyek 1000, 2000 és 3000, a 4–6. napon pedig 1500, 3000 és 5000 forintba kerülnek. Az érdeklődők válthatnak bérletet is, amely szólhat a teljes versenyre (6000, 12 000, 17 500), az első három napra (2500, 5000, 7500), valamint a 4–6. napra (4000, 8000, 12 500). Az Európa-bajnokság honlapja: http://www.ettc2016.com/.

A Magyar Asztalitenisz-szövetség (MOATSZ) értesítése szerint a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. az Eb-re utazóknak 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely magyarországi állomásról Budapest-Keleti, Budapest-Nyugati, Budapest-Déli, Kőbánya-Kispest, Kelenföld és Zugló állomásokra. A kedvezmény kizárólag magyarországi utazásra, 2. kocsiosztályon vehető igénybe. 1. kocsiosztály igénybevétele esetén a teljes árú kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni. A kedvezményes árú menetjegy érvénytartama megegyezik az azonos távolságra érvényes teljes árú menetjegy érvénytartamával, azzal a korlátozással, hogy az utazás legkorábban a rendezvény első napját megelőző napon, 2016. október 17-én 0 órától kezdhető meg, és a visszautazást legkésőbb a rendezvényt követő napon, 2016. október 24-én éjfélig be kell fejezni. Az alkalmi menettérti jegy visszautazásra csak akkor érvényes, ha az utas a rendezvényre történő belépéskor kapott karszalagot is felmutatja. A karszalag felmutatásának elmulasztása esetén az alkalmi menettérti jegyet az ellenőrzést végző munkavállaló teljes árú menetjegyre egészíti ki menettérti útra, és felszámítja az előírt pótdíjat is.