2024. április 24., szerda

Amerikai adófizetőkre vadászó csalók hálózatát leplezték le Indiában

Több ezer amerikai állampolgártól csikart ki dollármilliókat egy indiai csalóhálózat, amely az amerikai adóhatóságok nevében követelte állítólagos adótartozásuk befizetését a jóhiszemű emberektől - közölte a hálózatot leleplező indiai rendőrség csütörtökön.

A mumbai rendőrség hetven embert vett őrizetbe, és nagyjából hatszáz embert hallgatott ki a kiterjedt csalás ügyében, amely körülbelül egy éve zajlik. A csalók hamis telefonközpontokat hoztak létre, amelyeken keresztül hangüzenetekben követelték nem létező tartozásuk rendezését az érintett amerikai állampolgároktól. A hálózat személyenként több ezer dollárt csikart ki a hiszékenyektől - mondta el Parag Marere mumbai rendőrtiszt.

Marere szerint egy átlagos napon a csalók több mint 150 ezer dollárra tettek szert. Ez egy évben majdnem 55 millió dolláros bevételt jelent. A csalók ennek 30 százalékát amerikai bűntársaiknak utalták ki, a többit megtartották maguknak. Az NDTV indiai hírcsatorna úgy tudja, hogy egy amerikai székhelyű cég gyűjtötte össze és továbbította az áldozatok személyes adatait a hamis telefonközpontoknak.

A letartóztatások során a hálózat számos feltételezett vezetőjét és eszközbeszállítóját elfogták. A rendőrség elmondása szerint a hatalmas telefonközpontot működtető kihallgatottak többsége ellen is valószínűleg vádat emelnek majd. A vádak között zsarolás, személyazonossággal való visszaélés, valamint az indiai információtechnológiai törvények megszegése szerepel.