2024. április 26., péntek

Vona szerint nemzeti ügy az alaptörvény-módosítás

A Jobbik elnöke a nemzet ügyeként hivatkozott az alaptörvény tervezett módosítására, amelynek feladata, hogy megvédje Magyarországot a kötelező betelepítési kvótákkal szemben.

Vona Gábor (Fotó: MTI)

Vona Gábor (Fotó: MTI)

Vona Gábor szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: nem csinálnak presztízskérdést abból, hogy kinek a javaslatát fogadja el a Ház, a lényeg, hogy a módosítás megfelelő legyen.

Megerősítette, pártja részt kíván venni a javaslat megvitatásában, támogatását pedig a konkrét szöveg ismeretében tudja megadni.

Az ellenzéki politikus szerint egyedül a Jobbik tudja biztosítani a kétharmados támogatást a kormánypárti szavazatok mellett, ezért négyszemközti találkozóra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt. Mint mondta, a vitákat félretéve képesnek kell lenni megoldást találni, ezért konstruktivitást ajánlott és kért.

A kormányfő előző napi szavait úgy kommentálta: nem új egység, hanem új megosztottság született a népszavazáson, mert sok magyar volt, aki noha elutasítja a kvótákat, nem vett részt a referendumon, nem kívánt pártpolitikai kampány részesévé válni. Egyúttal azt kérte: a kormány ne próbálja Fidesz-támogatóként beállítani azokat, akik szavaztak.

Vona Gábor egyúttal sajnálatosnak nevezte, hogy a baloldali pártok „képtelenek lejönni a rossz vágányról”, ami migránsok betelepítését eredményezné.

AZ MSZP SZERINT VONA ASSZISZTÁL ORBÁNNAK

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök érvénytelen népszavazás után, a többség felhatalmazása nélkül akar alaptörvényt módosítani, Vona Gábor, a Jobbik elnöke pedig máris asszisztál ehhez.

Az MSZP úgy látja, hogy a jobboldali pártvezetők hétfői parlamenti szócsatája után egyértelművé vált, hogy a Fidesz és a Jobbik valójában „egy követ fújva hazudik”, amikor nemzeti ügyről beszél, hiszen a többség a távolmaradásával utasította el a „jobboldali gyűlöletet”.

Megjegyezték: Vona Gábor azzal az Orbán Viktorral készül tárgyalóasztalhoz ülni, akit két napja még lemondásra szólított fel.

A MINISZTERELNÖK KÉSZ EGYEZTETNI

Az alaptörvény sikeres módosítása érdekében Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke kész egyeztetni minden parlamenti frakcióval rendelkező párt elnökével – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerdán az MTI-vel.

Havasi Bertalan hangsúlyozta: a 98 százalékos többség egybecsengő akarata kötelezi Magyarország kormányát is, ezért kezdeményezték az alaptörvény módosítását; „ez 3,3 millió ember akaratán nyugszik”. A miniszterelnök a megbeszélések előkészítésével Gulyás Gergelyt, a Fidesz alelnökét, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnökét bízta meg – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.