2024. március 28., csütörtök

Precedens-értéke lehet a Telekomról szóló megállapodásnak

Vučić a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatását ígérte a távközlési kérdések kapcsán

Nem sikerült a minap megállapodásra jutnia egymással Brüsszelben a szerbiai és a koszovói tárgyalócsoportnak a távközlés fontos témáját illetően, a koszovói fél ugyanis teljes mértékben át szeretné venni a Szerbiai Telekom e tartomány területén lévő tulajdonát, melynek, Pristina szerint, koszovói tulajdonná kell válnia. Szerbia számára ez az álláspont elfogadhatatlan. Aleksandar Vučić kormányfő a témával kapcsolatban adott legújabb nyilatkozatában azt mondta, hogy hazánk folytatja az Európai Unióval és a koszovói albánokkal a tárgyalásokat a távközlés ügyében, s meg fogja kísérelni az előállt, hazánk szempontjából méltánytalan helyzet javítását. Megítélése szerint a Telekom koszovói vagyonáról szóló döntésnek precedens-értéke lehet, amennyiben Pristina megkapja, amit akar.

– Nem arról a 19 épületről van szó, ami Koszovó területén helyezkedik el, s a Telekom tulajdonát képezi. Építünk mi 190 új épületet is. Viszont, elnézést kérek, ha ezt a módszert alkalmazzák majd minden más területen, ha minden vagyon átkerülhet ilyen könnyen más nevére, akkor már egy precedensről beszélünk, melynek alapján azonnal könnyes búcsút vehetünk Trepčától, Gazivodétől, Valačtól és minden mástól, ami a mi népünk számára kiemelkedő jelentőséggel bír – fogalmazott újságíróknak nyilatkozva Zentán a miniszterelnök.

Mint mondta, ki kell deríteni, mekkora mozgástérrel rendelkezik Szerbia ebben a kérdésben, az is lehet, hogy az álláspontokat már „odaszögelték” és semmin sem lehet változtatni. Arra a kérdésre: mit tesz az állam, ha ez a rosszabbik forgatókönyv a reális, Vučić nem kívánt válaszolni, szerinte mindent meg kell kísérelni a jobb eredmény elérése érdekében.