2024. április 25., csütörtök
TORNYOS

Tömörkényre emlékeznek

A következő hetekben a tornyosi Tömörkény István iskolában több rendezvényt is szerveznek a névadójuk születésének 150. évfordulója alkalmából.

A rendezvénysorozat pénteken kezdődik, amikor a Zenta községhez tartozó falu iskolájában a testvérintézményük, a törökszentmiklósi Kölcsey Ferenc Általános Iskola képviselőit látják vendégül. Közös ünnepi tantestületi ülést szerveznek, amelyen a két iskola képviselői együttműködési megállapodást írnak alá, és megvitatják a közös nevelési problémákat is – nyilatkozta napilapunknak Perpauer Attila pedagógiai vezető, s hozzátette, a jubileum alkalmából egy képzőművészeti és egy irodalmi pályázatot is szeretnének kiírni, amelyen nemcsak a zentai iskolák diákjai vehetnének részt, hanem az összes, a Kárpát-medencében Tömörkény nevét viselő intézmény diákjai is. Ezenkívül az elképzelések között szerepel egy olyan irodalmi pályázat kiírása is, amelynek résztvevői a modern kor szellemében továbbgondolnák az író, újságíró és néprajzkutató novelláit. Október 15-én a tornyosi iskola tanulói csatlakoznak a Zentai Eszperantó Egyesület emlékműsorához is, amikor is az író novelláit, elbeszéléseit olvassák fel. Ezenkívül a tervek között szerepel a tornyosi iskola kiemelten tehetséges diákjai számára Szegedre, Kiskunfélegyházára, Kiskőrösre és Törökszentmiklósra tanulmányi út. Perpauer elmondta, ennek keretében szeretnék felkeresni Móra Ferenc-emlékházat és a János Vitéz Látogatóközpontot. Ugyanebben a hónapban a jubileum drámapedagógiai műhelymunkát is előreláttak az alsós tanulók számára, november folyamán pedig egy prózamondó versenyt is megszerveznek a felsősök számára. Decemberre tervezik a Ki Mit Tud versenyt is, amelyen a tanulók elsősorban az író életével és az adott korszak történelmi eseményeivel foglalkoznának. A jubileumi rendezvénysorozat záróprogramjára december 23-án, a karácsonyi ünnepség keretében kerül sor – hangsúlyozta a pedagógiai vezető, s hozzáfűzte, hogy a következő év elején a magyar író tiszteletére egy emlékalbum kiadását tervezik.

A tornyosi iskolát egyébként a közelmúltban Európai Tehetségpontnak minősítették. Ennek kapcsán Perpauer hangsúlyozta, hogy ez elsősorban annak a bizonyítéka, hogy az iskola pedagógusai komoly munkát végeztek.

– A mai oktatási rendszerben igyekszünk megtalálni a tehetséges gyerekeket, s külön műhelymunkák keretében foglalkozni velük – emelte ki a pedagógiai vezető, s hozzátette, hogy természetesen nem feledkeznek meg a hátrányos helyzetben lévő tanulóikról sem, igyekeznek őket is felzárkóztatni.

– Az iskolánknak az az elve, hogy mindenki tehetséges valamiben, tehát meg kell találni azokat a területeket, amelyeken ki tudjuk bontakoztatni a tehetségüket – nyilatkozta Perpauer.

Lea és Patrik írása is bekerült a mesekötetbe

Nemrég zárult le a mesem.hu internetes portál Az Én mesémet adom Neked! elnevezésű irodalmi pályázata, amelyen Vajdaságból csupán ketten, Szász Lea, a tornyosi Tömörkény István Iskola tanulója és Kecsenovics Patrik csantavéri diák vett részt. Mindkét diák a díjat szeptember 24-én Budapesten, a Magyarság-Házban megrendezett ünnepségen vette át, ugyanitt bemutatták a pályázatra beküldött, zsűri által legjobb meséket tartalmazó Mesém című kötetet is.

A tornyosi iskola Tehetségpontként vett részt a pályázaton – nyilatkozta Perpauer, s elmondta, hogy a gyerekeknek olyan meséket kellett elküldeniük, amelyekben a régi klasszikus mesékre építve leírják, hogy miképpen is látják az őket körülvevő világot.