2024. április 26., péntek

Női sarok a migránsok számára

Az asszonyok és leánygyermekek számára képzéseket és tanácsadást kínálnak fel Belgrádban

A belgrádi Miksalište, migránsok számára kialakított központban Zorana Mihajlović kormányalelnök, a kormány nemi egyenjogúsággal megbízott koordinációs testületének elnöke megnyitotta az úgynevezett női sarkot, ahol a migránshullámmal Szerbiába érkező nők, leánygyermekek, illetve a hazai nők egymás között lehetnek, különböző képzéseken, oktató jellegű előadásokon vehetnek részt, valamint lelki segítséget kaphatnak. Ez a béke sarka lesz, emelte ki Mihajlović. Mint hozzátette, ezen a helyen a nők legalább egy kis időre félretehetik gondjaikat.
– Értékelésem szerint a szerbiai polgárok igyekeztek legjobb arcukat mutatni, kezdettől fogva segítőkészek voltak a migránsokkal szemben. A nők és a gyermekek védelmezése ezen belül is első helyen áll. A nők a férfiaknál sokkal kiszolgáltatottabbak, sokkal gyakrabban esnek erőszakos cselekmények áldozatául. Szerbia továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy segíteni kell azoknak az embereknek, akik végighaladnak a balkáni útvonalon, amelyen Szerbia is fekszik. Tisztában vagyunk a kihívásokkal és a problémákkal, viszont igyekszünk, hogy ezen a balkáni útvonalon egyetlen nő, egyetlen gyermek és egyetlen férfi se legyen támasz nélkül – hangsúlyozta a női sarok megnyitóján Mihajlović.
A Miksalištebe tavaly augusztus óta 180 ezer migráns, menekült tért be, köztük 25 ezer nő és 75 ezer gyermek, összegezte Maja Lalić, a Mikser Egyesület elnöke. A folytatásban elmondta, a női sarok a Miksalištevel párhuzamosan fog működni.
– Különböző foglalkozásokat szervezünk, például nyelvórákat, kézműves foglalkozásokat és számítógép felhasználói tanfolyamokat kívánunk felkínálni a nőknek. Heti két alkalommal pedig minden a szépségápolásról fog szólni. Bárki csatlakozhat hozzánk, sőt, meghívok minden belgrádi nőt, hogy látogasson el a női sarokba – magyarázta Lalić.