2024. március 28., csütörtök

Négy százalékos bér- és nyugdíjemelés?

Az IMF a bérek tekintetében feltehetőleg nagyobb növelést hagy jóvá, mint a nyugdíjak esetében

Stojan Stamenković közgazdász értékelése szerint a Nemzetközi Valutalap (IMF) legfeljebb 4 százalékos bér- és nyugdíjemelésbe egyezhet bele.

Egyébként ebben a pillanatban, amíg nem készül el a következő évi költségvetés tervezete, nehéz lenne felmérni, hogy az államháztartás mekkora plusz kiadásokat viselne el, fűzte hozzá Stamenković, mondván, hogy a növelés mértéke elsősorban a GDP-től és közgazdasági elemzésektől és mozgásoktól függ.
– Ha a GDP növekedése a következő évben valóban három százalék körül fog mozogni, mint ahogyan az most tűnik, akkor nem lenne reális 3-4 százaléknál nagyobb bér- és nyugdíjemelésre számítani. Az IMF a bérek tekintetében feltehetőleg nagyobb növelést hagy jóvá, mint a nyugdíjak esetében. Akármennyit is kapnak a nyugdíjasok, nekik továbbra is tűrniük kell – magyarázta Stamenković.
Az IMF küldöttsége már október második felében Szerbiába érkezik felülvizsgálni az aktuális készenléti hitelcsomagot. A felek ekkor tárgyalják meg, hogy mekkora bér- és nyugdíjemelésre lesz lehetőség.