2024. április 24., szerda

Konzuli fogadónap volt Törökbecsén

Törökbecsén 14. alkalommal tartott tegnap kihelyezett konzuli fogadónapot Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa.

Fotó: Fehér Rózsa

Fotó: Fehér Rózsa

A Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában ezúttal a szokásosnál kevesebben, mindössze 55-en adták át honosítási kérelmüket, aminek okát Ilia László, a VMSZ törökbecsei szervezetének az elnöke a nyári szünidőben és az őszi mezőgazdasági munkálatok megkezdésében látja.
Rusz Radován konzul érdeklődésünkre elmondta: a főkonzulátuson a honosítási kérelmek bevétele és feldolgozása mellett a munka számottevő részét egyre inkább a magyar állampolgároknak az állampolgársággal járó ügyeinek az intézése, azaz az anyakönyvezés – a születés, a házasságkötés, a válás, a haláleset adminisztrálása –, valamint a lakcímkártyával és az úti okmányokkal kapcsolatos ügyintézés teszi ki. Emellett továbbra is van érdeklődés a magyar állampolgárság iránt, ezért a Szabadkai Főkonzulátus az év végéig minden héten tart valamely vajdasági településen kihelyezett konzuli fogadónapot.
Törökbecsén eddig több mint kétezren kértek helyben magyar állampolgárságot.
A városban legközelebb várhatóan a jövő év elején lesz lehetősége a helyieknek és a környékbelieknek arra, hogy a Jókai művelődési egyesületben átnyújtsák kérelmüket a konzulátus munkatársainak.