2024. április 25., csütörtök

A múlt megteremtése a jelenben

Szabadkán a Szabadegyetemen megnyílt a IX. Nemzetközi Festőtáborban készült munkák tárlata

A IX. Nemzetközi Festőtáborra tavaly került sor Palicson a Majkin Salašon. Hétfőn este a Szabadegyetemen legfőképp az itt készült alkotások kerültek bemutatásra. A megnyitón Körmendi Gyöngyi és Nagy Sándor, a Vajdasági Képzőművészeti Kör tagjai szóltak az egybegyűltekhez:

– A Majkin Salašon zajló festőtábor több tekintetben is egyedülálló. Gabrić Ivan, a Majkin Salaš tulajdonosa nagylelkűen támogatja az alkotók munkáját, az itt készült alkotások egy időszak lenyomatát őrzik. A művészet célja a múlt megteremtése, de ezt a jelen nélkül nem lehet kivitelezni. Gabrić Ivan és a Majkin Salaš a régióbeli alkotók által létrejött legnagyobb kollekciót tudhatják a magukénak. Ezek a képek nem csupán munkák. Minden képnek megvan a maga története, az alkotások a szép szó, a mosoly, az emberség, a barátság és a művészet iránti szeretet jegyében készültek – hallottuk Körmendi Gyöngyitől és Nagy Sándortól, majd pedig Kenjereš Ivanka, a Vajdasági Képzőművészeti Kör elnöke, a tábor és a kiállítás szervezője szólt arról, hogy milyen gyönyörű környezetben alkothattak a Majkin Salašon, ahol festés közben sokat énekeltek, verseket olvastak, de legfőképp barátkoztak.

A kiállítást Kerekes Sándor festőművész nyitotta meg:

– A festészetről beszélni kell. A festőknek kommunikálniuk kell egymás között, a képek által pedig a képzőművészet rajongóival. Erre ráérzett a Gabrić család még a múlt században. A kilencvenes évek végén alkotásra serkentették a művészeket, ezzel mintegy támogatva a művészetet. A tábor résztvevői Vajdaság egész területéről és a határon túlról is érkeztek, az alkotások java része tájkép – hallottuk Kerekes Sándortól.