2024. április 19., péntek
ZOMBORI GERONTOLÓGIAI KÖZPONT

Kiállítás a gondozottak kézimunkáiból

A Napsugaras Ősz rendezvénysorozat keretében eladással egybekötött kiállításon mutatták be a gondozottak kézimunkáit a zombori Gerontológiai Központban.

Vuletić titkár és Drča igazgató nyitotta meg a kiállítást (Fotó: Fekete J. József)

Vuletić titkár és Drča igazgató nyitotta meg a kiállítást (Fotó: Fekete J. József)

A kiállítást Predrag Vuletić, a Tartományi Szociálpolitikai, Népesedéspolitikai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság vezetője nyitotta meg Zoran Drča, a létesítmény közelmúltban kinevezett igazgatója társaságában.
Az alkalmi műsort David Kecman Dako költő vezette, a városi nyugdíjas-egyesület női kórusa pedig szerbül és magyarul énekelt.
A rendezvény látogatóinak a regionális intézmény igazgatója rövid animáción mutatta be a gerontológiai központ átalakításának tervét, ami elsősorban a bennlakók nagyobb biztonságát célozza, kerítés emelésével, zárt és őrzött parkolóval. Az épületre egy harmadik emeletet is húznak, valamint 300 férőhelyes konferenciatermet alakítanak ki benne. Drča ehhez a város és a tartomány támogatására számít.
– A jövő esztendőt az általam képviselt tartományi titkárság a szociális védelem és a generációk közti együttműködés évévé nyilvánítja. A Napsugaras Ősz nem tarthat csupán egy hónapig, az időskorúak napja nem merülhet ki 24 órában. Ez nem csupán európai, de szerbiai trend is. Ennek megvalósítása az időseket gondozó intézmények alapítójának, a városnak, a tartománynak és az államnak közös kötelezettségévé kell válnia. Ezen kívánunk dolgozni a továbbiakban – nyilatkozta Predrag Vuletić.
A gerontológiai központ két munkaegységből áll, az egyik a nyugdíjasok, a másik az idősek otthona, ahol összesen 120 alkalmazott, szociális dolgozók, ápolók, orvosok és kiszolgáló személyzet visel gondot a nap 24 órájában az otthonok lakóiról.