2024. március 29., péntek

Közös projektumokon dolgozik a tartomány és Újvidék önkormányzata

Szándéknyilatkozatban határozták meg a prioritást élvező beruházási terveket – Útszakaszok, egészségügyi létesítmények, városrendezési elképzelések kerültek fel a listára

Vajdaság Autonóm Tartomány és Újvidék önkormányzatának együttműködéséről írt alá szándéknyilatkozatot a tartományi kormányban megtartott megbeszélés során Igor Mirović vajdasági kormányfő és Miloš Vučević újvidéki polgármester. Előzetes megállapodásnak számít ez a nyilatkozat azokról a közösen végrehajtandó, Újvidék területén esedékes projektumokról és beruházásokról, amelyek nemcsak a város, hanem az egész tartomány szempontjából kiemelkedő jelentőséggel rendelkeznek.

Miloš Vučević és Igor Mirović

Miloš Vučević és Igor Mirović

– Észrevehettük az eddigiekben ennek a megállapodásnak a hiányát: a mögöttünk álló évtizedekben ugyanis nem voltak közösen megvalósított nagyobb projektumok, melyekben a város és a tartomány együttes erőkkel vett volna részt. Márpedig csakis együttesen, egymással szoros kapcsolatot kialakítva, közös tervekkel és anyagi forrásokkal érhetünk el konkrét célokat – fogalmazott a megbeszélés során a tartományi kormány elnöke.

Igor Mirović elmondta, hogy olyan projektumokra van szükség, amelyek túlmutatnak a jelenlegi generációkon, példaként pedig a Dunán átívelő Szabadság hidat említette. Közölte, hogy mindenekelőtt azért írnak alá Újvidékkel ilyen szándéknyilatkozatot, mert e város Vajdaság adminisztrációs központja, továbbá mert Újvidéken él Vajdaság lakosságának majdnem egynegyede. Ebben a városban tartományi és nemzeti szinten is fontos intézmények székhelyei helyezkednek el – sorolta az okokat Mirović.

Miloš Vučević polgármester megállapította: amióta új összetételű tartományi adminisztráció áll Vajdaság élén, azóta ismét teljesen normális és természetes a város és a tartomány közötti kommunikáció. A kilátásba helyezett, közös beruházások kapcsán megállapította: nagy löketet adhat a város gazdaságának az, ha egyszerre nagyobb számú lényeges projektumot is képes lesz véghez vinni. A tartományi kormány támogatása, mint közölte, a város számára alapvető kérdésnek számít.

A találkozó során a következő tevékenységeket definiálták a közös szerepvállalás tárgyaként: a Vajdasági Rádió- és Televízió meglévő épületének lebontása az új székház építési munkálatainak kezdete előtt, a Vajdasági Klinikai Központ két épületrészlege kiépítésének támogatása (az egészségügyi minisztérium finanszírozza a projektumot), a Sürgősségi Központ új épületének felépítése, az újvidéki egyetemváros rendezése, a Felszabadulás sugárút rekonstruálása, a székvárosi vízgyárnak és a regionális hulladékgyűjtő- és szennyvíztisztító létesítménynek a felépítése.

A tartományi kormány és a városi önkormányzat együttműködne a Duna–Tisza–Duna-csatornán átívelő híd és a Szentendrei sugárút építési projektumán, akárcsak a futaki országút és az Újvidék–Piros útszakasz következő projektumfázisának munkálatain is.