2024. április 16., kedd

Kétszáz liter pálinka közpénzen

A feketetói útért 170 millió dinárral tartozik Törökkanizsa község

Törökkanizsán már az ötödik rendkívüli képviselő-testületi ülést tartották meg a közelmúltban. Az új összetételű, főleg az SZHP és a VMSZ tagjaiból álló koalícióban működő helyi hatalom serényen dolgozik, legutóbb sürgősségi eljárással tűzték napirendre a korábbi községi vezetőség túlköltekezését. A testület öttagú vizsgálóbizottság (Dejan Mijatov, Zoran Pustinjak, Újhelyi Nándor, Ivica Brzak és Dragan Babić) felállításáról határozott, amely feladatul kapta a reprezentációs és útiköltségek, valamint a feketetói aszfaltút építése nyomán felmerült tetemes adósság kivizsgálását.

A haladó párt frakcióvezetője a rendkívüli ülésen feltette a kérdést, hogy netán kocsmát nyitottak a községházán, annyi szeszes italt vásárolt az előző hatalmi garnitúra. A Demokrata Párt kormányzása alatt, élén Dragan Babić volt polgármesterrel, az utolsó másfél évében több mint hárommillió dinárt költöttek reprezentációra. Többek között 166 üveg whiskyt, 193 liter pálinkát, két mázsa cukrot és 250 kiló kávét vásároltak. A község kasszájából egyéb „luxuscikkeket” is vásároltak, például illatgyertyákat, gesztenyepürét, csokoládét, burgonyaszirmot, nyers húst, halat és vadat is.

A rendkívüli ülés összehívásának kezdeményezői felháborítónak tartják a pazarlást, a közpénzek elherdálását élvezeti cikkekre. Kíváncsian várjuk, hogy mi derül még ki, annál is inkább, mert a bizottság tagjai között ott van a korábbi demokrata polgármester, Dragan Babić is, akitől Radovan Uverić (SZHP) jelenlegi polgármester visszaköveteli az 1000 eurós mobiltelefont, amelyet ugyancsak közpénzen vettek.

Nem csak a közpénzek elitalozása apasztja a község kasszáját. Még a valamikori radikális párti polgármester, Predrag Veličković álma volt a Törökkanizsát Feketetóval közvetlenül összekötő aszfaltút kiépítése. Az útépítés meg is kezdődött, de amikor 2008-ban Dragan Babić került a község élére, az önkormányzat meggondolatlanul elállt az útépítéstől, és a szennyvízhálózat kiépítésére fókuszált. Még 2007-ben olyan megegyezés született, hogy a feketetói út építéséhez 580 millió dinárt biztosít a Szerbia Útjai Közvállalat, 249 milliót pedig Törökkanizsa. Később az önkormányzat részét átvette a Tartományi Nagyberuházási Alap, de mivel az önkormányzat elállt az útépítéstől, az alap megváltoztatta döntését, és 52 millióra csökkentette az útépítésben vállalt részesedését. Végül ezt az összeget sem kapta meg a Vojput, amely szerződésszegésért beperelte a községet, és a pert meg is nyerte. A bírósági ítélet jogerőssé vált, az önkormányzat köteles a kamatokkal együtt 170 millió dinárt fizetni a Vojputnak. A községi vezetőség halogatja ugyan a törlesztést, de előbb-utóbb fizetni kell, ami igencsak nagy érvágás lesz a községi költségvetésre és az abból finanszírozott intézményekre nézve egyaránt.