2024. április 19., péntek

Felavatták a névadó szobrát

Az oromhegyesi iskola az elmúlt tanév óta ismét Arany János nevét viseli

Az oromhegyesi Arany János Általános Iskola épületében hétfőn délelőtt leleplezték a névadó fából készült szobrát. A négy évtizeden át Kis Ferenc nevét viselő iskola tulajdonképpen visszakapta a hetvenes években is használt elnevezését, hiszen akkor is nagy költőnk neve fémjelezte a négy tanintézményből álló oktatási létesítményt.

Vajda Attila, Nyilas Leonov Anita és Erdélyi István leplezték le a szobrot (Jenei Klementina felvétele)

Vajda Attila, Nyilas Leonov Anita és Erdélyi István leplezték le a szobrot (Jenei Klementina felvétele)

A szobor az Adorjánon alkotó Erdélyi István fafaragó keze munkáját dicséri. Az Arany Jánost megmintázó mű a tavaly júliusban Oromhegyesen megtartott VI. Nemzetközi Fafaragó Táborban született, ahol emellett az aradi vértanúk emlékhelye is elkészült, ezenkívül Szűz Mária-szobrot és kopjafát is kifaragtak a táborban részt vevő hazai és külföldi művészek.

Vajda Attila iskolaigazgató örömét fejezte ki, hogy a jövőre esedékes Arany János-emlékév, a költő születésének kétszázadik évfordulója előtt sikerült felavatniuk a névadó szobrát a központi épületben, ahová mintegy 140 diák jár.

Nemcsak a pedagógusok örültek az előcsarnokot díszítő új szobornak, hanem a diákok is, akik erre a napra alkalmi műsorral készültek, hogy méltóképpen emlékezzenek meg híres költőnkről, az iskola névadójáról.

Az esemény zárórészében a tanulók közelről szemügyre vették, megtapogatták a költő most már mindig előttük álló mellszobrát.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Nyilas Leonov Anita is, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, akinek külön köszönetet mondtak a közbenjárásért, hogy segítette a fafaragó tábor munkáját és azt, hogy a szobor az iskolába kerüljön.