2024. április 25., csütörtök

Kishegyesi írók nyomában

A kishegyesiek idén is fejet hajtottak neves íróik, újságíróik előtt

Idén 45. alkalommal tartották meg a hegyesi LITERAtúra rendezvénysorozatot. Az esemény ez alkalommal három napig tartott, és irodalmi emléknappal ért véget – mondta el lapunknak Linka B. Gabriella, a Csépe Emlékbizottság tagja.

Dr. Mák Ferenc megkoszorúzza a Csépe-emléktáblát (Lakatos János felvétele)

Dr. Mák Ferenc megkoszorúzza a Csépe-emléktáblát (Lakatos János felvétele)

– A 70-es években, amikor kigondolták ezt a megemlékezést, abból indultak ki, hogy sok írónk és újságírónk van, és a megálmodók egy kulturális, irodalmi rendezvényt képzeltek el itt, Kishegyesen. Ezt továbbgondolva öt évvel ezelőtt megszerveztük a LITERAtúrát, és ehhez különböző rendezvényeket párosítottunk: színházi előadást, költészeti estet, könyvbemutatót, író-olvasó találkozót, képkiállítást stb. – mondta el Linka, majd hozzáfűzte, hogy a rendezvénysorozat zárónapján, a Csépe-emléknapon Csépe Imre emléktábláját koszorúzták meg, de nemcsak rá, hanem az összes Kishegyesen élt íróra emlékeztek. Végezetül hangsúlyozta, hogy hegyesi LITERAtúra a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt rendezvénye, s ezért nagy figyelmet szentelnek neki.

A Csépe-emléktáblát az idén az írók nevében dr. Mák Ferenc, az MNT nevében Linka B. Gabriella, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének nevében pedig Mohácsi Zoltán, Kerekes Zoltán és Sándor István koszorúzta meg.

Mohácsi Zoltán, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke a rendezvény kapcsán elmondta, hogy íróink, újságíróink közösségi értéket teremtenek. Épp ezért bízik benne, hogy a kishegyesiek minden évben összejönnek, fejet hajtanak neves íróink emléke előtt. A LITERAtúrának igazi közösségi élményt kell nyújtania az egész falu számára – fogalmazott a tanácselnök.

A koszorúzást követően, az emléknap folytatásában Hicsik Dóra megnyitotta a Kosztolányi-talány című kiállítást a könyvtárban. Az emléknap ünnepi műsorára a helyi közösség padlástermében került sor. Elsőként dr. Virág Gábor helytörténész, a Csépe Emlékbizottság tagja emlékezett a bizottság közelmúltban elhunyt tagjaira. Ezt az előadások követték, dr. Mák Ferenc A klasszika-filológiától Ady Endre költészetéig, dr. Györe Géza A bácskossuthfalvi református népiskola fejlődéstörténete a XIX. században és dr. Silling Léda Vásárok, piacok, azok gasztronómiai hatásai címmel értekezett. Az ünnepi műsoron felléptek az Aranyeső községi vers- és prózamondó verseny győztesei is. Az ünnepi műsor után műfajváltás következett, a rendezvény az irodalom vizeiről a képzőművészetére hajózott. Két tehetséges fiatal képzőművész, Pesti Emma és Szenti Lilla Lélektáj című közös kiállítását Terék Anna nyitotta meg az általános iskola galériájában. Az emléknap és az egész rendezvénysorozat utolsó produkciója A legmerészebb álmaink is megvalósíthatók – csak nem így című tanteremszínházi előadás volt a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szervezésében. Ez a vándorelőadás Nagy László verseiből és Örkény István egyperces novelláiból állt össze, és Pataki András rendezte.

Az idei hegyesi LITERAtúrát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az MNT, a kishegyesi helyi közösség és Kishegyes község önkormányzata támogatták.