2024. április 26., péntek

Lelkünk összeér

A Feszty-körkép Alapítvány zentai rendezvényéről
A Hazatérés című vándorrendezvény délvidéki állomása Zentán volt

A Hazatérés című vándorrendezvény délvidéki állomása Zentán volt

A Feszty-körkép Alapítvány a 2016-os esztendőt Feszty Árpád születésének 160. évfordulójának és a Feszty-körkép 120 éves fennállásának szenteli. Ebből az alkalomból Hazatérés címmel egy olyan vándorrendezvényt állítottak össze, melynek része többek között egy történelmi vetélkedő, egy kiállítás Feszty Árpád alkotásainak reprodukcióiból, továbbá művelődéstörténeti előadás és egyebek. A Feszty-körkép Alapítvány rendezvényének a Délvidéken Zenta adott otthont. A szombaton és vasárnap lezajlott színvonalas esemény házigazdái és szervezői a Magyar Nemzeti Tanács égisze alatt a zentai önkormányzat és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium voltak.

Az ünnepélyes megnyitóra szombat délután a városháza előcsarnokában került sor, melyen jelen volt Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke, Petkovics Márta, a bizottság munkatársa, továbbá Szász Krisztián Magyarország belgrádi nagykövetségének titkára is. Az egybegyűlteket Perpauer Attila, Zenta Község oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja köszöntötte, majd Pataki Tibor történész ismertette a 800 éves Zenta történelmét. Ezt követően a városháza Andruskó-termében a közönség megtekintette Feszty Árpád legjelentősebb alkotásainak reprodukcióiból összeállított vándorkiállítást. Ennek kapcsán Ökrös Mariann, a Feszty-körkép Alapítvány elnöke elmondta, hogy mivel a Feszty életmű együtt nem található meg, csak különböző helyeken és magángyűjteményekben, a kiállítással ezt igyekeznek pótolni. A reprodukciókból álló képsorozat mellé hasznos információkat is csatoltak azzal a szándékkal, hogy felkeltsék a felnőttek és a gyerekek érdeklődését a Feszty-körkép iránt. A kiállítás megtekintése után a díszteremben folytatódtak az események. Jerasz Anikó köszöntötte a Feszty-körkép Alapítvány munkatársait, a vendégeket és a vetélkedőben résztvevő diákokat, majd Ökrös Mariann bemutatta a Feszty emlékéve programsorozatot. Elmondta, küldetésüknek tekintik, hogy a Kárpát-medencében élő minden magyar ajkú gyermek eljusson Ópusztaszerre és megnézze a Feszty-körképet:

– Feszty Árpád úgy fogta össze festőtársait, mint ahogyan Árpád összefogta vezéreit, és elkísérte őket a hazába. Mi ezzel a rendezvénysorozattal szimbolikusan ezt az összetartozást szeretnénk hangsúlyozni. Elindítottunk a Felvidékről egy vetélkedősorozatot, melynek első helyszíne Kolozsvár volt, így elsőként Erdélyben köszöntöttük a magyarságot, majd Kárpátaljára látogattunk, most pedig itt, a Délvidéken örülhetünk egymásnak. Szimbolikusan november elején a Felvidéken zárjuk a rendezvénysorozatot, üzenve, hogy lelkünk összeért, és összetartozunk.

A rendezvény folytatásában Ozsváth Sándor művelődéstörténész Kik vagyunk mi, avagy magyarságunk eredete címmel arról tartott egy érdekes előadást, miben különbözünk mi magyarok az európai népektől, miért tartanak bennünket másoknak, különcöknek, miért nem értenek bennünket, és arra is rávilágított, mire kellene nagyon büszkének lennünk. Az eseményen Fehér Nóra, a Kormorán együttes énekese is jelen volt, és a közönség az ő közreműködésével énekelte el nemzeti himnuszunkat.

Vasárnap a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Kollégiumban folytatódott a rendezvény. A délelőtti órákban megtartották a történelmi vetélkedő délvidéki fordulóját, melyen összesen hét csapat vett részt: az adai Műszaki Iskola csapata, a Csókai Vegyészeti Élelmiszeri Iskola csapata, a Zentai Gimnázium csapata, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium csapata, valamint a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolának az Egészségügyi Középiskolával alkotott csapata, továbbá egy csapat a kárpátaljai ungvári járásból és egy csapat az anyaországi Ópusztaszerről. A szervezők elmondása szerint a hét csapat újraegyesíti a szétszakadt nemzettestet, hirdeti magyarságunk fennmaradását és jövőjét. A zentai vetélkedőt a kárpátaljai csapat nyerte, a második helyen a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium végzett, a harmadik helyet pedig az ópusztaszeriek érdemelték ki. A győztes délvidéki csapat részt vehet a Feszty-emlékév zárórendezvényén Komáromban, ugyanakkor jutalom az is, hogy mindenki, aki résztvevője volt a vetélkedősorozatnak, az ellátogathat Ópusztaszerre és megnézheti a Feszty-körképet.

A délután folyamán a Bolyai Gimnáziumban Mónus József világbajnok harci íjász tartott előadást a tradicionális távlövésről és harci íjászatról, majd az előadás után a Népkertben be is mutatta, hogyan kell azt csinálni a gyakorlatban. A rendezvény vasárnap este A lovasíjász című film vetítésével fejeződött be a Művelődési Házban.