2024. április 16., kedd

Módosíthatják az alaptörvényt

Orbán Viktor szerint a kvótanépszavazás elérte a célját

A vasárnapi kvótareferendumot értékelte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben napirend előtt, ahol úgy nyilatkozott, a népszavazás elérte a célját. Megerősítette, hogy alkotmánymódosítási javaslattal él. Az MSZP frakcióvezetője arra szólította fel a kormányfőt, hogy a valós problémákkal foglalkozzon, a Jobbik elnöke vesztes politikusnak nevezte a miniszterelnököt.

Orbán Viktor: Nem lehet semmibe venni 3,3 millió ember akaratát (Fotó: MTI)

Orbán Viktor: Nem lehet semmibe venni 3,3 millió ember akaratát (Fotó: MTI)

A vasárnapi kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött – értékelt Orbán Viktor napirend előtt.

„A cél az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok a tömeges migráció ügyében” – mondta a kormányfő, jelezve, hogy 3 282 723 ember ezt elutasította. Úgy fogalmazott, mostantól nem a kormány és nem is a parlamenti képviselők akaratát, hanem mintegy 3,3 millió magyar emberét képviselik Brüsszelben. Összehasonlításul felidézte: amikor Magyarország az európai uniós csatlakozásról döntött, akkor 3 millió 50 ezer ember szavazata elég volt a belépéshez, most pedig mintegy 3,3 millió ember mondott nemet.

Vasárnap a magyarok történelmet írtak, a nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert – jelentette ki a miniszterelnök hozzátéve, hogy 1990 óta még egyetlen párt vagy pártszövetség sem kapott ilyen mértékű támogatást.

„Vannak ugyan, akik megpróbálják leértékelni, semmibe venni 3,3 millió ember akaratát” – fogalmazott –, ám egyetlen becsületes magyar választott képviselő sem hagyhatja, hogy ezt az akaratot bárki felülírja.”

Megjegyezte, bár közjogi értelemben nem kötelezi az Országgyűlést a népszavazás eredménye, a Ház érvényt szerezhet annak, ezért kezdeményezi az alaptörvény módosítását „a népszavazás szellemében”.

Foglalkozzon a valós problémákkal is! – szólította fel az MSZP frakcióvezetője a miniszterelnököt a napirend előtti felszólalásra reagálva. Tóth Bertalan szerint a népszavazás eredménye: 5:3, a választópolgárok többsége, ötmillióan döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a Fidesz által rendezett „értelmetlen, drága és hazug színjátékban”. Hozzátette: a kvótakérdés napirenden tartása egyedül Orbán Viktor érdeke.

Az ellenzéki politikus azt mondta: a kormányfő győzelemnek állította be az egyértelmű kudarcot, holott a választópolgárok többsége átlátott a szitán, nem hagyta magát félrevezetni. „Győzött a józan többség”, ötmillió ember vasárnap nemet mondott a Fidesz és a Jobbik politikájára, pontosan tudták, hogy a népszavazás nem megoldás, ahogy az alaptörvény-módosítás sem – tette hozzá.

A frakcióvezető szerint ha a miniszterelnök a megoldást az alaptörvény-módosításban látja, azzal elismeri, teljesen felesleges volt a népszavazás és elkölteni 17 milliárd forintot.

Vesztes politikusnak nevezte és lemondásra szólította fel a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt. Vona Gábor szerint Brüsszel a kormányfő – kvótareferendummal kapcsolatos – felelőtlenségét és hibáját kíméletlenül ki fogja használni Magyarországgal szemben.

Az ellenzéki politikus felidézte, a Jobbik tavasszal javaslatot tett az alaptörvény módosítására. Nem szégyelli magát a miniszterelnök, hogy fél év és 15 milliárd forint „eltékozlása”, egy sikertelen népszavazás után előáll ugyanezzel a javaslattal? – kérdezte.

Vona Gábor kiemelte, a Jobbik kezdetektől fogva elutasítja a migrációt és a kvótát.

„És én pontosan ezért haragszom önre és követelem a lemondását, mert ön ebben a számunkra nagyon súlyos kérdésben Magyarországot belelavírozta egy veszélyes és kudarcos helyzetbe, és ezt a csatát elveszítette” – fogalmazott.

Megjegyezte: Orbán Viktor „aduászt” adott Brüsszel kezébe, Brüsszelt nem fogja érdekelni Habony Árpád kommunikációs javaslata, csak az fogja érdekelni, hogy a miniszterelnök érvénytelen népszavazásba vitte bele az országot.

Orbán Viktor válaszában a Jobbikról szólva hazafiatlannak, inkorrektnek és nem becsületes magatartásnak ítélte, hogy a párt és annak vezetője „jól hallhatóan Brüsszelnek szurkol” egy olyan ügyben, ami az országa számára létkérdés. A Jobbik szerinte pénzügyi, gazdasági érdeket szolgál, és az ő lemondását is azért követelik, hogy ezen érdekeknek utat nyithassanak.

Az MSZP-vel kapcsolatban úgy fogalmazott: a párt, mint mindig, az európai politikát képviselte „a mi ízlésünk szerint korlátok nélkül”, most is ezt teszi, holott az európai megoldás most ellentétes Magyarország érdekével. Kijelentette azt is: nem szembe kíván menni Európával, hanem meg akarja változtatni, a Magyarországot szolgáló bevándorláspolitikát szeretné az uniós megoldás alapjává tenni.

Orbán Viktor az otthon maradottak szándékát firtató, szerinte inkorrekt vitára úgy reagált: az nem ismerhető pontosan, csak az tudható: ők nem akartak részt venni a döntésben, tudomásul vették, hogy az nélkülük születik meg, és a döntéssel a maguk részéről együtt tudnak élni.

A kormányfő köszönetet mondott a külhoni magyaroknak, hogy nagy számban vettek részt a népszavazáson és támogatták Magyarország védelmét.

Mindössze ötvenötezer igen szavazat

A kvótareferendumon 43,35 százalékos részvétel mellett az érvényesen voksolók 98,32 százaléka szavazott nemmel a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap késő este nyilvánosságra hozott csaknem végleges adatai szerint.

Az NVI 99,98 százalékos feldolgozottságú adatai szerint 3 307 109-en (az összes választópolgár 40,03 százaléka) érvényesen szavazott, 223 193-an érvénytelenül. Az érvényes szavazatok közül az igenek száma 55 584 (1,68 százalék), a nemek száma 3 251 525 (98,32 százalék) volt.