2024. április 25., csütörtök

A változásra várva

Pásztor István: A VMSZ teljesítette célkitűzését, a szavazati joggal rendelkező vajdasági magyaroknak csaknem hatvan százaléka adta le voksát

A Vajdasági Magyar Szövetség aktívan kivette részét a vasárnap megtartott kvótanépszavazás kampányából, történészek, egyházi és közéleti személyek bevonásával heteken át rendezvényeket szerveztek Vajdaság szinte minden szegletében, amelyeken a referendum miértjéről és a migránsválsággal kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatták a lakosságot.

Pásztor István

Pásztor István

Pásztor István, a VMSZ elnöke egy nappal a népszavazást követően vegyes érzelmekkel értékelte az eredményeket. Amikor referendumot tartanak, akkor az ember mindenekelőtt abban érdekelt, hogy a népszavazás sikeres, azaz érvényes legyen, mondta Pásztor lapunknak nyilatkozva, majd hozzátette, hogy ilyen vonatkozásban részben az elégedetlenség érzése ébred fel az emberben, azért, mert a magyarországi választópolgárok jelentős része nem tartotta fontosnak kinyilvánítani véleményét saját sorsának alakulásáról.

– Ez feltehetőleg a magyarországi belpolitika megosztottságának és egyéb más dolgoknak a következménye, viszont ezekbe a dolgokba nem kívánok beleavatkozni, ez nem az én tisztem és nem biztos, hogy ezt a politikusoknak kellene kielemezniük, főleg nem a határon túli politikusoknak. Két-három dologban azonban biztos vagyok. Azok, akik a kérdés fontosságát érezték – elsősorban a Fideszre és a KDNP-re gondolok –, mindent megtettek a szavazók mozgósításának érdekében. Borzasztóan nagy számról van szó, függetlenül attól, hogy a szavazók száma nem éri el az 50 százalék plusz egyet. A részvétel tudtommal meghaladja az összes eddigi referendum részvételi arányát. Ami a szavazatok arányát illeti, a 98 százalék feletti nem szavazatok egyértelmű álláspontot tükröznek, amelynek köszönhetően a népszavazás még akkor is közjogi következményekkel fog járni, hogy a részvétel szempontjából nem volt érvényes. A miniszterelnök már beszélt erről. Számomra talán az a legfontosabb, hogy a VMSZ teljesítette célkitűzését és a szavazati joggal rendelkező vajdasági magyaroknak csaknem a hatvan százaléka leadta voksát. A csaknem 31 ezer szavazati joggal rendelkező magyar közül értesüléseim szerint több mint 18 ezren szavaztak. Ez vállalható szám. Személy szerint az volt a célom, hogy ne rontsuk a kvótanépszavazás eredményét, az arányokat. Nem hogy nem rontottunk, hanem a hatvan százalékos részesedéssel még javítottunk is a számokon – fogalmazott Pásztor.

A VMSZ elnöke bízik benne, hogy a magyarországi népszavazás eredménye, azaz a nemmel szavazók elsöprő aránya, erősíti a migránskérdés kezelésével kapcsolatban kimondott mondatokat. Szavai szerint ez a vajdasági magyarság és Szerbia érdeke is. Fontos, hogy Szerbiának és Magyarországnak a migránsválság kezelésével kapcsolatos álláspontja egybeesik, hiszen a válság jelentős mértékben Szerbián és a vajdasági magyarokon csapódik le negatívan, emelte ki Pásztor.

– Mi élünk abban a térségben, ahol a jelenség a maga mindennapi brutalitásával megjelenik. Számunkra az lenne életbevágóan fontos, hogy Szerbia ne váljon parkolójává a migránsoknak, akik ide érkezvén nem tudnak tovább menni. Az elmúlt hetekben azt láthattuk, hogy a migránsokban növekszik az agresszivitás, közbiztonsági kockázatot jelentenek. Nekünk ehhez a történethez semmi közünk nincsen. Az, aki idehívta a migránsokat, most vigye őket saját országába. A migránsok sem akarnak itt maradni. Nem lehet, hogy mi igyuk meg ennek a történetnek levét. Viszont ebben a pillanatban sajnos nagyon nehéz elképzelni, hogy például Németország, Belgium, vagy az Európai Unió döntéshozói 180 fokban megfordítják a kocsi rúdját. Ezért fontos, hogy a nemzetállamok megpróbáljanak nyomást gyakorolni. Ebből a szempontból volt fontos a vasárnapi népszavazás és ilyen szempontból fontos, hogy a közép-kelet-európai államok érdeke egybeesik, és ezek az államok közé tartozik a számunkra legfontosabb két állam, Szerbia és Magyarország. Véleményem szerint ezeknek az országoknak kell észhez téríteniük azokat, akik ebbe a lehetetlen helyzetbe taszítottak bennünket. Mondhatja most a német kancellár, hogy legszívesebben visszaforgatná az idő kerekét, ez viszont nem működik. Ha ő hívta a migránsokat, akkor most vigye őket magával – taglalta Pásztor.