2024. április 20., szombat

Szerbia számít az ET segítségére

Aleksandar Vučić támogatja a No hate, no fear kezdeményezést

Aleksandar Vučić fogadta Pedro Agramuntot, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnökét, aki később a Szerbiai Képviselőház ülésén a parlamenti képviselőket fogja köszönteni. A felek elsősorban a migránsválságról, a nacionalizmus és a szélsőséges erők erősödéséről Európában és a terrorizmus ellenes küzdelemről tárgyaltak.
Vučić kihasználta az alkalmat és köszönetet mondott, amiért az Európa Tanács és a Parlamenti Közgyűlés Koszovó tekintetében tiszteletben tartja Szerbia területi integritását, majd reményét fejezte ki, hogy az ET és Parlamenti Közgyűlésének nem változik meg az álláspontja ebben a tekintetben és továbbra is a semleges státusz elvét követik Koszovó vonatkozásában.
A miniszterelnök elmondása szerint Szerbia a jövőben az eddigieknél sokkal kifejezettebben kíván az ET Parlamenti Közgyűlésének szakértelmére hagyatkozni, főleg a jogállamiság témájában. Agramunt a folytatásban a szerb kormány gazdasági reformjaival, illetve azok eredményével ismerkedhetett meg, majd arról is tájékoztatta a szerb miniszterelnök, hogy Szerbia a regionális megbékélést és a szomszédos országok közötti együttműködést szorgalmazza, mivel álláspontja szerint stabilitás nélkül egyik ország gazdasága sem erősödhet.
A felek egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy támogatni kell Agramunt No hate, no fear elnevezésű kezdeményezését, amelynek az Európában erősödő terrorizmus miatt elhatalmasodó félelem és gyűlölet ellenes küzdelem a fő célkitűzése.
Agramunt a Szerbiai Képviselőház állandó ET küldöttségével való együttműködést méltatta. Elmondása szerint a küldöttség aktívan kiveszi részét az ET Parlamenti Közgyűlésének munkájából. Szerbia befolyásos partner és a Nyugat–Balkán kulcsfontosságú állama, hiszen meghatározó módon hozzájárul a regionális megbékéléshez és a stabilitás erősítéséhez.