2024. április 25., csütörtök

A nagyobb kivitelhez jó üzleti légkör is kell

Jó hír a szerbiai gazdaság fejlődése tekintetében, hogy idén mintegy 10 százalékkal nőtt a kivitel. Pontosabban fél év alatt, Szerbia mintegy 6 és fél millárd eurós exportot valósított meg, és nagyobb volt a kivitel, mint a régió országaiból történő behozatal – adta hírül a Szerbiai Rádió és Televízió.

A szerbiai termékeket továbbra is elsősorban az Európai Unió tagországaiba és a régió államaiba szállítják ki.

A Szerbia Gazdasági Kamara illetékesei szerint a szolgáltatások jobb kiaknázása nagy lehetőséget szolgáltathat az ország számára. A szakemberek szerint főként az informatikai szektor szolgáltatási érdekelhetik a külföldi fizetőképes ügyfeleket.

Ugyanakkor szorosabbra kellene fűzni az együttműködést más országokkal és az ügyintézésést is hatékonyabbá kellene tenni – állítják a szakértők, akik kiemelik azt is, hogy a szerbiai vasúti szállítás szörnyen lassú és az is megengedhetetlen, hogy a teherautók olykor napokat vesztegelnek az országhatárokon, mert ezek a dolgok nem járulnak hozzá a jó üzleti kapcsolatokhoz, és így az ország is nagy adóbevételről mondhat le, ezért a gazdaság fejlődéséhez jó üzleti légkör is szükséges.