2024. április 19., péntek

Öt keréken?

A szerb sajtó az utóbbi hónapokban újramelegítette a gépjárművek regisztrációjáról szóló törvény megváltoztatását. De miről is van szó? 2009-ben a gazdasági válság miatt az akkori kormány bevezette az úgynevezett luxusadót a gépjárművekre. Ez azt jelenti, hogy a 2000 köbcentiméter hengerűrtartalom feletti járművek regisztrációja többszörösébe kerül, mint a 2000 alattiaké. Hogy ez a törvény hűbelebalázs módjára készült (mint oly sok másik), mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy figyelmen kívül hagyták a kocsik árát, noha épp luxusadóként emlegetik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy pl. egy vadonatúj BMV X5-ös tulajdonosa 10 ezer dinár adót fizet a 64 ezer euró értékű kocsija után, mert a hengerűrtartalma „csak” 1995 köbcenti. Ehhez képest egy 13 éves Mercedes E200 CDI után 34 ezer dinár adót kell fizetni, mivel a hengerűrtartalma 2148 köbcentiméter. Azt teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy az értéke mindössze   megközelíti a 2200 eurót. És nálunk ezt hívják luxusadónak. Persze hazánk fiainak leleményességéhez nem fér kétség, mindig találnak kiskaput. Például ha egy 3000 köbcentis terepjáró tulajdonosa talál egy mozgáskorlátozott nénit a szomszédban, és az ő nevére regisztrálja a kocsit, akkor bizony az adó is jelentősen kisebb lesz. Nem hiszem, hogy valaki ilyet csinálna, de amilyen az állam, olyanok a polgárok, és ennek a fordítottja is érvényes.

Az ominózus luxusadónak a törlése először 2011-ben vetődött fel, de mint egy igazi balkáni szappanoperában: a dologról tárgyalgattak, de a végkifejlet sehol. Beszéltek róla, beszéltek, aztán kicsit elfelejtették, majd a múlt év elején ismét berobbant a téma. Ekkor már azt is rebesgették, hogy az év második felében elkészül az új törvény, és ettől az évtől kezdve eszerint fizetjük a regisztrációt. De a szerelmesek még mindig nem lehettek egymásé, és a téma ismét jegelve lett egy időre. Az idén viszont érkezett egy hős, Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter személyében, és azt mondta, hogy ez a törvény bizony igazságtalan a régi, nagy köbös kocsik tulajdonosaival szemben. Majd hozzáfűzte, hogy azon gondolkozik, hogy meg kellene változtatni.

Őszinte leszek: szerintem most sikerülni fog, Vulin megváltoztatja ezt a törvényt. Eddig a történetből hiányzott egy olyan karizmatikus személy, egy olyan hős, mint a munkaügyi miniszter, ezért nem sikerült a változtatás. De most, hogy ő is elkezdett ezzel a kérdéssel foglalkozni, a történet megállíthatatlanul száguld a happy end felé.

Persze, a józan paraszti ész óvatosságra int, várjunk az ünnepléssel, még ha meg is hozzák a törvényt. Egy ismerősöm története is erre ösztönöz. A szegény ember egy Renault Twingo személygépkocsi büszke tulajdonosa. Ez gyárilag 4 üléses, de valami miatt eddig 5 ülésesként regisztrálták minden évben. Aztán valaki észrevette, hogy a törvény szerint meg kell nézni a gyári papírokat is, s mivel abban 4 ülés áll, az ismerősöm most nem tudja regisztráltatni a kocsit. Az ügy már két hete húzódik, az egyik tolóablaktól a másikhoz küldik, de azóta is regisztrálatlanul hajtja a Twingóját.

Ezek után az sem lenne meglepő számomra, ha hoznának egy olyan törvényt, amely szerint olcsóbb lesz a regisztráció a 2000 köbcenti feletti kocsiknak, de csak akkor, ha beépítik az ötödik kereket. Ne feledjük, Szerbia a korlátlan lehetőségek és határtalan esztelenségek országa.