2024. március 29., péntek

Őszinte lelkesedéssel végzik munkájukat

Több hazai és külföldi szervezet és egyesület is javasolta a Szív Központot az Októberi Díj várományosának

A Szív Központ az egyetlen olyan, bejegyzett önkéntes szervezet Szerbiában, amelynek elsődleges célja az öngyilkosság megelőzése. Tevékenységük 25 éves múltra tekint vissza, amely elsősorban a telefonhívásokon alapul. Emellett e-mail és chat útján nyújtanak lelki segítséget az év 365 napjában. Az idén tizenegyedik alkalommal vettek részt az Exit fesztiválon, ahol élőben nyújtanak lelki támogatást, emellett évente három-négy különböző utcai akciót is szerveznek. Nem volt ez másképpen szeptember 10-én sem, amikor is 2003 óta minden alkalommal a Nemzetközi Szövetség az Öngyilkosság Megelőzéséért kezdeményezésére, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közreműködésével megemlékeztek az öngyilkosság megelőzésének világnapjáról.

– Hosszú idő után először, Vajdaságban csökkent az öngyilkosságot elkövetők száma, és ebből a szempontból nem foglal el vezető helyet Szerbiában. Ez az eredmény arra ösztönöz bennünket, hogy tovább folytassuk munkánkat, hiszen ez a szám még tovább csökkenthető. Rengetegen támogatják munkánkat, és örülnek annak, hogy létezik a központunk. Az elmúlt évek néhány utcai akciójában is részt vettem. Az idén a polgárok talán még nyitottabbak olyan értelemben, hogy sokkal nagyobb számban álltak meg, és hajlandóak voltak beszélgetni velünk. Legyen szó arról, hogy személyesen milyen lelki megpróbáltatásokon mennek keresztül, vagy arról, ami ismerőseik számára jelent problémát. Igen gyorsan és spontán komoly beszélgetések alakultak ki. Mindez arról árulkodik, hogy társadalmunkban egyfajta átalakulás észlelhető, az emberek már sokkal őszintébben és nyitottabban kérnek segítséget, mint korábban –  nyilatkozta lapunknak Slavica Ranisavljev Kovačev, a Szív Központ önkéntese.

Kitartó munkájuk, valamint a sikeres utcai akciók mellett az idén fontos esemény határozhatja meg a központ önkénteseinek törekvéseit. Az október 23-án átadásra kerülő Októberi Díj várományosaként több hazai és külföldi szervezet és egyesület ajánlotta a Szív Központot a városi képviselő-testület keretében működő díjodaítélő bizottság figyelmébe. Az elismerést a város 1944-es felszabadulásának alkalmából olyan Újvidék területén tevékenykedő, vagy itt bejegyzett személyeknek, szervezeteknek ítélik oda, akik/amelyek sokat tettek városunk politikai, gazdasági, kulturális stb. fellendítéséért.

– Hisszük, hogy az idáig felmutatott munkánkkal, elkötelezettségünkkel, elszántságunkkal, valamint legjobb tudásunk szerint egy olyan központot hoztunk létre, amellyel sikerült bemutatnunk Újvidék egy szebbik arcát. A díj egy újabb elismerése lenne törekvéseinknek, és tovább növelné őszinte lelkesedésünket. Hangsúlyozni szeretném, hogy már az előkészületek sokban megerősítettek bennünket – mondta az önkéntes.