2024. március 28., csütörtök

Önálló szociális központ

Ülésezett a kishegyesi képviselő-testület

Pénteken délelőtt tartotta 4. ülését a kishegyesi községi képviselő-testület az aktuális mandátumban. Az ülés elején két új képviselő letette az esküt, valamint megalakult a Szerbiai Szocialista Párt ellenzéki frakciója 6 képviselővel. Emellett új titkárt kapott a testület Kovács Dobó Lea személyében. A korábbi titkár összeférhetetlenség miatt lemondott posztjáról, azért volt szükség új kinevezésére

Az ülés napirendjén 21 pont szerepelt, köztük olyan lényegesek is, mint egy önálló kishegyesi szociális központ megalakulása. Erről Szűgyi István, a kkt elnöke számolt be bővebben a médiának.

– Pillanatnyilag Topolya és Kishegyes községnek közös szociális központja van, de már évek óta mérlegeljük, hogy jó volna, ha Kishegyes községnek saját szociális központja lenne. Azt hiszem, hogy megérett erre a helyzet, és úgy érezzük, hogy ha saját szociális központunk lesz, akkor sokkal jobban és önállóbban tudunk dolgozni. Tudni kell, hogy a két község közös központja a minisztériumból és a tartományból egy összeget kap. De ha Kishegyes községnek saját szociális központja lenne, akkor mi is megkapnánk ezeket a juttatásokat. Többek között ezért is éreztük úgy, hogy sokkal több pozitívuma lenne egy saját központnak. A munka minősége eddig is nagyon jó volt, de ezt tovább lehetne emelni, ha saját magunk gazdái lennénk – nyilatkozta Szűgyi.

A kkt elnöke azt is kiemelte, hogy a testület a tavalyi évben határozatot hozott egy Kommunál Kishegyes nevű községi közvállalat megalakításáról. Időközben az erre vonatkozó törvények megváltoztak, ezért a megalapított kft. formáját közvállalatra változtatták meg.

Az ülésen a képviselők elé került a községi költségvetés féléves megvalósulásáról szóló jelentés is. Ebből kiderült, hogy a 2016-ra tervezett 616 milliós költségvetési bevételből az év első hat hónapjában csupán 26 százalékot sikerült megvalósítani. Ennek oka a tartományi és a köztársasági transzfereszközök jelentős csökkenése. A költségvetési jelentés mellett a testület elfogadta a szeghegyi és a bácsfeketehegyi tagosítási bizottságok elnökeinek jelentését is. A hallottak alapján várható, hogy a jövő év elejéig pont kerül ennek a hosszan húzódó folyamatnak a végére.

A képviselő-testület elfogadta az utcák, terek és települések nevét megváltoztató bizottság megalakulását, valamit a községi foglalkoztatási tanács új tagjainak kinevezését is.