2024. március 28., csütörtök
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Csomó és küszöb

Múlt pénteki lapszámunkban számoltunk be arról, hogy felháborodtak az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének vezetői és az udvarhelyszéki polgármesterek, mert a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Székelyudvarhely választókörzetében nem helyi politikust, hanem az RMDSZ-szel paktumot kötő Magyar Polgári Párt marosvásárhelyi elnökét, Biró Zsoltot akarta indítani a decemberi parlamenti választásokon.

Fellebbeztek az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsánál (SZÁT). Az ügyet tegnap tárgyalták és első látásra salamoninak tűnő ítéletet hoztak: Biró Zsoltot Maros megyében jelölik, viszont az udvarhelyieknek sem adnak elégtételt, nem helyi politikus, hanem a dél-erdélyi szórvány képviselője, Benedek Zakariás, a nagyszebeni RMDSZ elnöke szerepel majd bejutó helyen a Hargita megyei listán. Kelemen Hunor szövetségi elnök így magyarázta a SZÁT bizonyítványát: „Az elmúlt 26 évben a szórványból folyamatosan 50 ezernél több szavazatot kaptunk a választásokon, és ezeknek a megyéknek nem igazán volt lehetőségük arra, hogy a leadott szavazatok arányában parlamenti mandátumot szerezzenek.” A szövetségi elnök a döntést az RMDSZ belső szolidaritásának megerősítésével indokolta. Elismerte, hogy ezt a megoldást ő maga javasolta. Elképzelését mindkét megyei szervezet elfogadta, majd a SZÁT is megerősítette.

Kelemen Hunor arra is talált indokot, hogy miért Maros megyében indítják Biró Zsoltot, felülírva ezáltal a Maros megyében korábban megtartott lakossági előválasztás eredményét. A szövetségi elnök elmondta, hogy az RMDSZ a napokban rendelt egy telefonos közvélemény-kutatást. Ennek eredményei megerősítették, hogy az MPP és az RMDSZ közötti Maros megyei együttműködést az önkormányzati választásokon akkor lehet a legjobban kamatoztatni, ha Biró Zsolt Maros megyében indul a parlamenti választásokon.

Kár, hogy nem korábban készült el ez a felmérés, még az előválasztást megelőzően, kajánkodnak azok, akiknek támogatottja a Maros megyei listán így kiszorulhat a törvényhozásból. Az RMDSZ közben elmagyarázza, hogy Biró Zsolt a harmadik, befutónak számító helyen indul, a Maros megyei lista első két helyén továbbra is Vass Levente és Csép Éva Andrea szerepel. Császár Károly Zsolt, a korábban a harmadik (utolsó bejutó) helyen szereplő jelölt a negyedik helyre kerülhet, vagy a szenátori listán indulhat, és a Maros megyei szervezet dönt arról, hogy Jakab István helyett másodikként kerül a listára, vagy esetleg Kozma Mónika foglalja el a második helyet. Szóval ennyire egyszerű a képlet...

A döntés azonban most már nemcsak az udvarhelyszékieknek nem tetszik, hanem a maros megyeieknek sem, akik azt láthatják, hogy az (elő)választói akaratot felülírja az ebben az esetben pártként működő érdekvédelmi szervezet központi vezetése. Ráadásul a szórványban élők sem értik, miért éppen Szeben megye kapott ekkora lehetőséget a képviseletre, ahol kevesebb magyar él, mint más dél-erdélyi megyékben, a történelmi hagyomány sem indokolja a kivételezést, Benedek Zakariásról pedig eddig kevesen hallottak.

A gordiuszi csomó ilyetén átvágása könnyen a választási küszöbbe botlással végződhet.