2024. április 16., kedd

A XX. század utolsó nagy bűne

Vulin szerint Szerbia nem ígérheti meg, hogy béke lesz

A szaloniki fronton elesett szerb hősök emlékhelyénél Aleksandar Vulin kormányfő-helyettes ma kijelentette: az a szokás ilyen helyeken, hogy megígérik, soha többé nem lesznek háborúk, „Szerbia azonban nem adhatja a szavát erre Önöknek”.

Vulin aláhúzta, hogy hazánk nem ígérhet békét, azonban esedezik azért, hogy végre egy olyan generáció is szülessen ebben az évezredben, amelyiknek nem kell megtudnia, mit jelent a háború. További magyarázatként közölte: Szerbia nem kérte az első és második világháborút sem, de a kilencvenes évek háborúit sem, azok mégis megtörténtek.

Beszédében a kormányalelnök és foglalkoztatási miniszter kijelentette: Szerbia bombázása a huszadik század utolsó nagy bűnének számít.

A szerb kormány tagjai mellett a görög, francia, brit, orosz, olasz államvezetés tagjai is megkoszorúzták a sírhelyet, polgárok csoportjai is részt vettek a megemlékezésen.

A szaloniki front 1915 októberében nyílt meg, az Antantcsapatok Balkán-félszigetre való érkezését követően. Szerbia összeomlását követően innen indították meg a csapatok 1918-as offenzívájukat, amelyet követően Bulgária a katonai kudarc szélére sodródott.