2024. április 25., csütörtök

Új fejezetek csak új megállapodást követően nyílhatnak

Németország a Belgrád és Pristina közötti párbeszédhez köti az uniós tárgyalási fejezetek megnyitását

A soros uniós elnökséget betöltő Szlovákia szándéka további tárgyalási fejezetek megnyitása hazánkkal mielőbb a csatlakozási tárgyalások folyamatában. A tervek szerint októberben már meg lehetne kezdeni a tárgyalásokat az 5. fejezetről, mely közbeszerzésekkel foglalkozik, az év végéig pedig még legalább két további tárgyalási fejezetnek meg kellene nyílnia az Európai Unió és Szerbia között a szlovák elképzelés szerint.

Az elképzelés megvalósítása már nem bizonyul ennyire egyszerűnek. Diplomáciai forrásokra hivatkozva a belgrádi sajtó azt közölte, hogy Németország álláspontja nem változott: minden további előrelépést a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd eredményességének fokához kell kötni a tárgyalások során. A következő lépésben Németország azt várja el, hogy a felek megállapodjanak a távközlést érintő kérdéseket illetően, ezekben ugyanis semmilyen előrelépés sem volt az elmúlt évek dialógusa során.

Németország számára fontos szempont a már megszületett brüsszeli megállapodás teljesítése is. E tekintetben nem nevezhető túl rossznak a helyzet, az európai külügyi szolgálat legutóbbi uniós tagállamok számára elkészített jelentésében ugyanis többnyire pozitívnak ítélte meg a megállapodás végrehajtását.