2024. április 23., kedd

Pénzügyi vetélkedő fiatalok számára

A fődíj 500 euró készpénzben, a második 300 euró, a harmadik pedig 200 euró

Ahogyan arról már olvashattak lapunkban, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Magyar Mágnás Egyesület a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem partnerségében, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság közreműködésével, kétfordulós egyéni tanulmányi versenyt hirdet magyar középiskolások részére Pénzmágnes – kulcs a gyarapodáshoz címmel. A vetélkedő első, online fordulóját október 27-én tartják meg, 14 és 17 óra között. Az 50 kérdésből álló online tesztre a diákoknak egyénileg kell válaszolniuk. A verseny második fordulóját, azaz a döntőt, november 25-én Kolozsvárott tartják meg. A döntőben az első fordulóban legjobb eredményt elérő húsz diák méri össze tudását. A döntős fiatalok elszállásolásának költségeit a szervezők állják, az útiköltséget viszont a fiataloknak kell állniuk. A verseny fődíja 500 euró készpénzben, a második díj 300 euró, a harmadik pedig 200 euró. Azok a vajdasági magyar diákok, akik szeretnének részt venni a versenyen, október 26-ig regisztrálhatnak a www.penzmagnes.ro oldalon. A versenyzők ezen az oldalon a versenyszabályokat és a felkészüléshez szükséges anyagot, számukra íródott szakirodalmat is megtalálják. 

A Szabadkai Főkonzulátuson pénteken tartott sajtótájékoztatón Földi Márta, a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság (VMKT) elnöke örömének adott hangot, amiért a többéves hagyománnyal rendelkező vetélkedő immár a vajdasági magyar diákok számára is elérhetővé vált.

Csatlós Pál, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a versenyt először 2013-ban szervezték meg, azt követően, hogy Bitai László okleveles közgazdász kézikönyvet adott ki fiatalok számára a pénz világáról, a pénzügyi tudásról. Mivel a pénzügyi ismeretek univerzálisak, ezért a versenybe más országokból is bekapcsolódhatnak a magyar fiatalok. A romániai és a vajdasági fiatalok mellett szlovákiai magyar diákok is részt vehetnek a vetélkedőn, a szervezők idővel az egész Kárpát–medencére kiterjesztenék a megmérettetést.

Bitai László azért írt kézikönyvet fiataloknak a pénz világáról és azért született meg benne a vetélkedő ötlete, saját bőrén tapasztalta, hogy a középiskolát, vagy akár az egyetemet elvégzők többségének fogalma sincsen a pénzről, sőt, nem csak a fiatalok nem rendelkeznek a megfelelő pénzügyi ismeretekkel, hanem a felnőttek java része sem.

A döntőben a legjobbaknak „szóbelizniük” is kell, mondta Bitai, de mindenkit megnyugtatott: semmi értelme tartani a kérdésektől, hiszen nem cégorientált kérdésekről van szó, hanem a személyes pénzügyekre összpontosítanak.

A Főkonzulátus nevében Menyhárt Attila vezető konzul buzdította a vajdasági magyar középiskolásokat a vetélkedőn való részvételre, és örömének adott hangot, hogy a Főkonzulátus otthont adhat ennek a sikeres programnak.