2024. április 18., csütörtök

Egy közvállalat is lehet sikeres

A legszigorúbb előírások mellett népszerűsíti a Vajdaság Erdői az idegenforgalmat

A Slezen halastavat és a Vranjak vadászházat nyitotta meg, vagyis adta át pénteken a Vajdaság Erdői erdőgazdasági közvállalat a szerémségi Morović település határában. A vállalat képviselői mellett a Tartományi Képviselőház és a tartományi kormány illetékesei is jelent voltak az eseményen.

Takács Márta, a vállalat igazgatója felszólalásában megköszönte a Tartományi Képviselőháznak, a cég alapítójának, és a tartományi kormánynak a többéves segítséget és partneri viszonyt. Emellett, ismertette a tóhoz és a vadászlakhoz kötődő tudnivalókat is.

Az átadást azonnal halasítás követte, hogy a horgászoknak ne kelljen megvárni, hogy felszaporodjon a halállomány (Ótos András felvétele)

Az átadást azonnal halasítás követte, hogy a horgászoknak ne kelljen megvárni, hogy felszaporodjon a halállomány (Ótos András felvétele)

Mint ismeretes, az újvidéki vadászati kiállítás számunkra mindig is különleges volt, ugyanis a rendezvény egyik napját általában speciális programmal igyekszünk emlékezetesebbé tenni, ezzel pedig vállalatunk mindennapjait is. Tavaly a kátyi erdőben megnyitottunk egy vadászházat, most pedig a morovići Slezen halastavat és a Vranjak vadászházat adjuk át. A tóba több tonna halat is beengedünk, hogy a horgászok azonnal igénybe vehessék a vizeket. Ez csak egy szegmense lesz vállalatunk idegenforgalmi kínálatának, amely elsősorban az ökoturizmus és a horgászati idegenforgalom igényeinek igyekszik megfelelni a halastóval, amely a maga negyven hektáros területén több mint harminc kiépített helyen fogadja a horgászokat, tizenegy helyen turistákat, ugyanakkor a vendégek csónakból is horgászhatna. A Vranjak vadászház pedig mindössze öt kilométerre van innen, úgy gondoljuk, hogy a közös átadással valamilyen módon hatást gyakorolhatunk a vadászat és a halászat összefonódására is, illetve azok párhuzamos fejlesztésére. A ház maga – mint ahogy a halastó is – igyekszik megfelelni a legmagasabb idevágó EU-s előírásoknak. Az objektum öt kétágyas szobával rendelkezik, valamint minden további objektummal, amely lehetővé teszi, hogy a legmagasabb előírásokkal összhangban fogadjuk a vendégeket, vagyis hogy hozzájáruljunk a vadászati idegenforgalom fejlesztéséhez – fejtette ki az igazgatónő.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke megjegyezte, az erdészeti közvállalat iskolapéldája annak, hogy az országban egy állami cég is lehet eredményes.

Ha jól emlékszem, az erdőgazdasági közvállalat nominális értéke háromszáz millió eurót tesz ki. Ez hatalmas összeg, de ami ettől többet jelent, az a vállalat potenciálja, amely lehetővé teszi, hogy a cég újabb háromszázmilliónyi hasznot termeljen, és ezt meg is teszi. Az erdőgazdaság kiváló példát jelent az üzleti világ számára és egy követendő minta számunkra is, hiszen bizonyítja, hogy a kemény és következetes munka meghozza gyümölcsét – húzta alá Pásztor.

Igor Mirović tartományi kormányfő hasonló hangnemben szólt.

Az ilyen helyeken döbben rá az ember, hogy milyen lehetőségek állnak előttünk, amelyeket ki kell használni, mint ahogy azt az erdőgazdaság meg is teszi. A vállalatról nem kell sokat beszélni, egyike a legsikeresebbeknek, további sok sikert kívánunk a munkájukhoz – mondta a kormányfő.