2024. március 29., péntek

Újvidéken jól működik a duális képzés

Mladen Šarčević oktatási, tudományügyi és fejlesztési miniszter Újvidékre látogatott, a városházán Miloš Vučević polgármester fogadta

A tanácskozáson az aktuális oktatási témákról folytattak eszmecserét.

A duális képzés Újvidéken kiválóan működik, a minisztérium most országos szinten szeretné ezt megszervezni (Dávid Csilla felvétele)

A duális képzés Újvidéken kiválóan működik, a minisztérium most országos szinten szeretné ezt megszervezni (Dávid Csilla felvétele)

– Szóba került az iskoláskor előtti intézmények kérdése, és a gyermekintézmények támogatása, valamint azoknak az iskoláknak a finanszírozása, amelyek az önkormányzat hatáskörébe tartoznak. A miniszter úrnak megmutattuk a Limánon épülő Balett- és Zeneiskola tervrajzát és projektumát, majd a gyermekek közbiztonsága is szóba került. Šarčević urat tájékoztattuk az iskolákban bevezetett biztonsági kamerarendszerről, de szó esett azokról a projektumokról is, amelyeket a jövőben együtt valósítunk majd meg. A duális képzés szerencsére újra előtérbe került országunkban, és mindannyian kifejeztük készségünket, hogy a jövőben támogassuk a duális képzéssel kapcsolatos projektumokat. Ezenkívül, ismertettük azokat az eredményeket is, amelyeket a duális képzés terén értünk el Újvidéken – mondta Vučević.

Mivel a miniszter a helyszínen szeretett volna meggyőződni az oktatás helyzetéről Újvidéken, számos intézménybe is ellátogatott. Šarčević hangsúlyozta a tanulói parlament fontosságát, és a jövőbeni szoros együttműködés jelentőségét.

– Újvidéken a duális képzés minősége a fejlett országok szintjéhez hasonlítható. Mi a duális képzés országos koncepcióján dolgozunk, a hazai specifikusságokhoz kell igazodnunk, mivel ennek rendkívül nagy a gazdasági vonzata. A tudomány finanszírozásáról beszélgettünk, egyetértettünk abban, hogy kiemelkedően fontos témaként kell kezelni – mondta Šarčević.

A miniszter megemlítette, az iskolák vezetősége fontos szerepet játszik az oktatási rendszerben, nagyon erős felügyelőségre van szükség, és ennek kapcsán szó esett a tartományi szintű, felügyelőségi hálózat megalakításának lehetőségéről is.

– Szeretnénk kiegyenlíteni az oktatási intézmények szolgáltatásainak a minőségét, ezt pedig az oktatási törvények alapos reformjával, valamint továbbképzésekkel lehetne elérni. Az is a tervek között szerepel, hogy támogatást nyújtunk az oktatási intézményeknek a reformok lebonyolításához, de ott, ahol ez nem sikerül, a vezetőségek leváltására is sor kerülhet – mondta Šarčević.