2024. április 25., csütörtök

Közösségi és nemzeti érdek is egyben

A kvótareferendum tárgyában szervezett lakossági fórumon Bajsán

– A VMSZ több okból kifolyólag vállal szervezői szerepet az október 2-ai kvótareferendum kapcsán zajló lakossági fórumok, szakmai előadások sorozatában. Tette ezt korábban is olyan esetekben, amikor nem egyértelmű válaszlehetőségek álltak fenn bizonyos kérdések esetében. Mi nem a kettős állampolgárok helyett vállaljuk a döntéshozatalt. Ezúttal is a problémakört illetően próbálunk magyarázatokkal, segítséggel szolgálni. Ebben a folyamatban jelentősek, kulcsfontosságúak a szakmai előadások, amelyek azokat a témaköröket járják körül: mit jelent a migráció, mit hozhat, mi lehet a folyamat hátránya, esetleges pozitívumai. Arról is szólnunk kell, hogy az európai uniós csatlakozás előtt álló Szerbiában, Vajdaságban miért fontos ezen referendum kimenetele – nyilatkozta lapunknak Kislinder Gábor, a VMSZ elnökségi tagja, aki hangsúlyozta a migránsáradat szociális és törvényes keretek közé szorításának fontosságát is a tegnap esti lakossági fórumon a bajsai Faluházban.

Fotó: Szabó Anikó

Fotó: Szabó Anikó

– Nem hiszem, hogy rendjén van az, ha az embereknek megszabják, kivel kötelesek együtt élni. Azt gondolom, a kvótareferendum kapcsán egyértelmű a válaszadás mikéntje. A nemmel való szavazás közösségi és nemzeti érdekünk is egyben. Arra kérünk mindenkit, gondolkodjon el, mit jelent a migráció, mit okozhat a lakosság összetételének megváltoztatása egy adott területen. A nemmel való szavazás nem jelenti azt, hogy nem vagyunk szolidárisak a rászorulókkal szemben, azonban valljuk: a rászorulóknak otthon kell feltételeket teremteni a megélhetéshez. Nem az elvándorlásukat kell segíteni, hanem a boldogulást saját életközegükben – fejtette ki Kislinder.

Plohl Edvin, a VMSZ bajsai helyi szervezetének elnöke tartott rövid ismertetőt a kvótareferendumról, a párt állásfoglalásáról, a szavazás módjáról. A felsoroltak mellett szólt a VMSZ aktivistáinak szerepvállalásáról, akik terepi munkájukkal hozzájárultak a polgárok felvilágosításához, segítettek a szavazási űrlapok kitöltésében, a szavazóborítékok eljuttatásában Magyarország Szabadkai Főkonzulátusára. Mint megtudtuk: Bajsán kb. 150 a magyar állampolgársággal rendelkező lakosok száma, közülük nyolcvanan szerepelnek a választói névjegyzéken. A nyolcvan választópolgár közül harminc bajsainak a VMSZ helyi szervezete segített a szavazóborítéknak a külképviseletre való eljuttatásában, ötvenen önállóan postázták vagy juttatták el azt a konzulátusra. A fórumot megtisztelte jelenlétével Valka Károly, a VMSZ alelnöke is. Mindenekelőtt a népszavazáson való részvételre, a magyar kormány célkitűzéseinek megerősítésére buzdított.

– Sokak előtt ismeretes, hogy a jelenlegi magyar kormány és az anyaország milyen mértékben és formában segíti a vajdasági magyarokat. Amellett, hogy úgy érzik az emberek, hogy talán ennyivel tartoznak az anyaországnak, azt hiszem, az emberek előtt az még világosabb, miért van erre szükség. Azzal, hogy védjük Magyarországot a migránsoktól, megvédjük Vajdaságot, Észak-Bácskát is. Így tudjuk megőrizni identitásunkat, kultúránkat, hagyományainkat. Úgy gondolom, hogy a magyar nép nem olyan nép, amelyik nem akar vagy tud befogadni másokat. Ezt mi Vajdaságban sokszor bizonyítottuk, azt hiszem azonban, ebben az esetben ott, azokban az országokban kellene segíteni az embereket, ahol a probléma fennáll, pl. kórházakkal, gazdasági objektumokkal – fejtette ki Valka.