2024. április 19., péntek
KERÉKPÁRSPORT

„A kerékpárosok a legnagyobb természetimádók”

Szenttamás az idén először volt a házigazdája vasárnap a Duna-kupa 18. nyílt nemzetközi amatőr kerékpárversenyének. A versenyre a hazai versenyzők mellett Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból is érkeztek résztvevők.

A községháza előtti parkban gyülekezőket Szenttamás polgármestere, Neško Čestić üdvözölte, aki elmondta, a kerékpár története hamarosan 200 éves lesz, a kétkerekűek első versenyét pedig 120 évvel ezelőtt rendezték meg.

Az igazi kerékpár feltalálója a német származású Karl Drais volt, akit szinte azonnal azzal vádoltak, hogy a kerékpár megbontja a természet egyensúlyát. Most, két évszázaddal később, eljutottunk oda, hogy a kerékpárosok a legnagyobb természetimádók. Kívánom, hogy ez mindig így maradjon – emelte ki a polgármester, aki minden résztvevőnek figyelmébe ajánlotta a Sárga kút vizét, továbbá sok szerencsét kívánt.

A 24 éve zajló körzeti amatőr kerékpárversenyről az újvidéki Tarján Tibor versenyigazgató elmondta, a nemzetközivé nőtt rendezvény keretében évente 20-22 versenyt rendeznek, a ciklusok pedig általában március elején indulnak és október végéig tartanak.

Az idén a szenttamási a 18. versenyünk, s az idény végéig még egyre kerül sor. Az elmúlt 24 év alatt egyébként összesen 20 nemzet indult három kontinensről, Európán kívül Észak-Amerikából és Ausztráliából is voltak versenyzőink. Érdekességként még annyit fűznék ehhez, hogy az 1992-ben kezdődött versenyt két évvel később a legjobb jugoszláv versenyzőnő, Hatala Éva nyerte meg – emlékeztetett Tarján. Mint mondta, a csaknem két és fél évtized alatt 27 város, illetve község szervezte meg a versenyt, Szenttamás a huszonnyolcadik.

A szenttamási versenyen hat korcsoport indult, a női kategóriától egészen a veteránokig, a legidősebb versenyző 68 éves. A pálya kezdete az új szegedi bekötőút, a táv pedig 53 kilométer. Mindenki egy mezőnyben rajtol, a pontokat pedig az idei ciklus végén, azaz a következő verseny után adjuk majd össze, és ekkor dől el, kik az idei legjobbak – magyarázta a rendezvény fő szervezője.

Az újvidéki Jánosi Attila mindössze fél évvel ezelőtt került a székvárosi Elite kerékpár-egyesülethez:

Igazából tavaly kezdtem el komolyabban foglalkozni a kerékpározással. Eleinte egyszerű mountain bike kétkerekűm volt, ezt később lecseréltem egy komolyabb országúti versenybiciklire, amit most is hajtok. Eddig sokféle sportot kipróbáltam, karatéval, boksszal is foglalkoztam, de igazából a természetben való mozgás az, ami tetszik. Emellett a kerékpározás jó kondíciót is biztosít.

A 18. nemzetközi kerékpárverseny helyszíne a településtől néhány kilométerre tavaly és idén kiépített, a Szegedi utat kettészelő keresztút volt. A győztes Husein Selimović, a tuzlai Zmaj od Bosne kerékpár-egyesület tagja lett.